Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τουρκία: Θα ανατρέψει ο σεισμός τον Ερντογάν; - «Η καταστροφή του αιώνα είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος»

Πλανήτης

Η τουρκική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τους φονικούς σεισμούς και την απέραντη καταστροφή που προκάλεσαν στην Τουρκία.

«Φτάνει πια. Ο λαός εξαντλήθηκε. Ο κύριος μιλάει για την ''καταστροφή του αιώνα''. Θα σας πω το εξής: Η καταστροφή του αιώνα για αυτή τη χώρα είναι το καθεστώς ενός ανθρώπου. Αν χρειάζεται να το εκφράσουμε ξεκάθαρα, είναι ο Ερντογάν», δήλωσε συγκεκριμένα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αναφορικά με τα σενάρια αναβολής των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στη γειτονική χώρα στις 14 Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

«Οι εκλογές σε αυτή τη χώρα θα γίνουν στην ώρα τους. Υπάρχει δικαιοσύνη, το Σύνταγμα και αυτό να το καταλάβουν όλοι. Οι εκλογές δεν μπορεί να αναβληθούν εκτός από περίοδο πολέμου. Αν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κάνει ένα τέτοιο αίτημα θα είναι σαν να κάνει πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας» τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.

Θα τον «γκρεμίσει» ο σεισμός;

Πολλά είναι τα διεθνή ΜΜΕ που ήδη κάνουν το ερώτημα, αν ο σεισμός θα είναι αυτός που θα «γκρεμίσει» τον Ερντογάν που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Το Spectator, σε ανάλυσή του, θυμίζει ότι ο νυν Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να ανελιχθεί μετά τον καταστροφικό σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1999.

Ο σεισμός του 1999 κατέστρεψε τη φήμη μιας ολόκληρης πολιτικής γενιάς, γράφει το γνωστό Μέσο, συμπεριλαμβανομένου του τότε ισχυρού τουρκικού στρατού, ο οποίος κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώτων ημερών της προσπάθειας διάσωσης, καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς η καταστροφή εκτυλισσόταν.

Αποκάλυψε τους εργολάβους που έκαναν περικοπές σε χάλυβα και τσιμέντο, τους συνεργάτες τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς που έδιναν αμνηστία για παραβιάσεις των κανονισμών δόμησης με αντάλλαγμα ψήφους.

Τώρα, ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση αφού στην πραγματικότητα τίποτα δεν άλλαξε στην Τουρκία. Αυτοί που επωφελούνταν από τις «αμνηστίες» είναι εκείνοι που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την τραγωδία.

Έτσι ήρθε ο «καταιγισμός», όπως τον αποκαλεί το Spectator, των ενταλμάτων σύλληψης για τους 131 εργολάβους που ευθύνονται για τα κτίρια «παγίδες» που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι μετά τους σεισμούς.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η σύλληψη του εργολάβου που επιχείρησε να διαφύγει στο Μαυροβούνιο. Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για ένα πολυτελές συγκρότημα 250 διαμερισμάτων στην Αντιόχεια, το οποίο οι σεισμοί έκαναν σκόνη.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, καταλήγει το Spectaror, δεν αποδέχεται το επιχείρημα ότι τώρα δεν είναι η ώρα για πολιτική και θέτει το ερώτημα «αν όχι τώρα, πότε», με τον Ερντογάν να έχει δύσκολο δρόμο ό,τι τελικά κι αν επιλέξει να κάνει σχετικά με τις εκλογές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Φόρτωση άρθρων...