Τετάρτη
29 Νοεμβρίου 2023

Τουρκία: Τρίτη αύξηση μισθού ανακοίνωσε ο Ερντογάν - Καλπάζει ο πληθωρισμός

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου στην Τουρκία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η τρίτη αύξηση σε έναν χρόνο στη χώρα, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 84% σε ετήσια βάση.

Το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού, με τον οποίο ζει πάνω από το 40% των Τούρκων, θα ανέρχεται σε 8.500 τουρκικές λίρες (περίπου 455 δολάρια).

Αυτός ανερχόταν σε 2.826 τουρκικές λίρες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή λίγο λιγότερο από 300 δολάρια τότε.

Αυξήθηκε σε 4.253 τουρκικές λίρες τον Ιανουάριο φέτος και σε 5.500 τον Ιούλιο, σε ανεπαρκές επίπεδο για την διαβίωση στις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη.

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα διανύει μια «κρίσιμη περίοδο», λιγότερο από έξι μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για την «ταχεία πτώση του πληθωρισμού από το τέλος του μήνα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό 20% ως το τέλος του ερχόμενου έτους», δεσμεύτηκε.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει 9.500 τουρκικές λίρες τον μήνα, αλλά ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.

«Δυστυχώς, έπειτα από σειρά συναντήσεων, εργαζόμενοι και εργοδότες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ποσό», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κρίνοντας τον συμβιβασμό «λογικό».

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε ήδη τον Νοέμβριο στην Τουρκία για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021, στο 84,4% σε ετήσια βάση έναντι 85,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων εκτιμά ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος, καθώς το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του την χρονιά που φεύγει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Κομμάτια από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας πέφτουν δίπλα σε επισκέπτες

Εικόνες-σοκ κατέγραψε βίντεο από κάμερα ασφαλείας στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, που δημοσίευσε τουρκικό μέσο ενημέρωσης. Το βίντεο δείχνει την πτώση θραυσμάτων από τον τρο...

Φόρτωση άρθρων...