Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως η Ρωσία και η Ουκρανία «θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός», μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Το Βατικανό, όπως εκπροσωπείται από τον Πάπα, έχει δηλώσει ότι θα ενδιαφερόταν πολύ να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Ας ξεκινήσει η διαδικασία!» δημοσίευσε στο Truth Social δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με τόνο πολύ πιο αισιόδοξο από αυτόν του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία έκανε λόγο για «ουσιαστική και ειλικρινής» συζήτηση.
Αναφερθείς στην επικοινωνία, έγραψε πως πήγε πολύ καλά και χαρακτήρισε το πνεύμα και τον τόνο της συνομιλίας εξαιρετικό.
Μιλώντας για τις αμερικανορωσικές σχέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως η Ρωσία θέλει να κάνει εμπορικές συναλλαγές μεγάλης κλίμακας με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος».
«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιες θέσεις εργασίας και πλούτο. Το δυναμικό της είναι απεριόριστο» ανέφερε.
Τα ίδια οφέλη ισχύουν εξίσου και για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησής της» σημείοωσε.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συζήτηση ουσιαστική, ειλικρινή και πολύ χρήσιμη και ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου προς τον Τύπο.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός και των βασικών σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτίμησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Τραμπ για την υποστήριξή του στην επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
«Θα ήθελα να επισημάνω πως η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Όπως δήλωσε, η Ρωσία θα προτείνει - και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για αυτό με την ουκρανική πλευρά - ένα μνημόνιο σχετικά με πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, στο οποίο θα καθορίζονται τα βασικά σημεία. Για παράδειγμα, οι βασικές αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας και ούτω καθεξής, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως Μόσχα και Κίεβο πρέπει να αναζητήσουν συμβιβασμούς που θα είναι αποδεκτοί εκατέρωθεν. «Το ζήτημα, φυσικά, είναι η ρωσική και η ουκρανική πλευρά να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προθυμία για επίτευξη ειρήνης και να καταλήξουν σε συμβιβασμούς που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές», ανέφερε.
Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ και Πούτιν – Η Ρωσία προτείνει μνημόνιο με το Κίεβο
Τζο Μπάιντεν: Η πρώτη δήλωση μετά την διάγνωση – «Ο καρκίνος μας αγγίζει όλους»
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις