Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Τριμερής για το Κυπριακό: «Όχι» Αναστασιάδη σε λύση δύο κρατών

Την απόρριψη της λύσης δύο κρατών επανέλαβε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή συνάντηση

Πλανήτης

Την απόρριψη της λύσης δύο κρατών επανέλαβε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην άτυπη τριμερή συνάντηση, υπό τη μορφή γεύματος, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο αν είναι ανοιχτός σε λύση δύο κρατών, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε προσερχόμενος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ:

«Όχι. Ελπίζουμε σε μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όλων των ψηφισμάτων».

Τατάρ: Το «κράτος» μας υπάρχει εδώ και 60 χρόνια

«Εδώ και 60 χρόνια έχουμε το κράτος μας, στην Κύπρο η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη» επέμεινε από πλευράς του ο Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στο γεύμα που παραθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τον Νίκο Αναστασιάδη της λύσης δύο κρατών που ο ίδιος προτείνει, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «η Δημοκρατία που λένε Κυπριακή έχει μετατραπεί σε εκείνη την πλευρά ένα ελληνοκυπριακό κράτος».

«Γι' αυτό στον βορρά της Κύπρου υπάρχει το κράτος της τδβκ, που είναι το κράτος των Τουρκοκυπρίων» είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος για να προσθέσει:

«Υπάρχει για 60 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, σίγουρα κάποιος δεν εγκαταλείπει το κράτος του».

Επί τάπητος η αντικατάσταση της Τζέιν Χολ Λουτ

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται ο διορισμός νέου προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ για τον διάδοχο της Τζέιν Χολ Λουτ.

Ήδη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει λάβει θετικές απαντήσεις και από τους δύο ηγέτες, προκειμένου να προχωρήσει με τον διορισμό, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, και σχετικές ανακοινώσεις είναι πιθανές μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο «να καταρρίπτει πυραύλους της Ρωσίας αν πλησιάζουν» κράτη-μέλη του

Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες Τρίτη ότι το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους σε περίπτωση που πλησιάζουν πολύ τα σύνορα κρατών-μελών της ατλ...

Σαν σήμερα - 27 Μαρτίου

Γεγονότα 1309 - Ο Πάπας Κλήμης Ε΄ αφορίζει τη Βενετία και όλους τους κατοίκους της. 1513 - Ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν φτάνει στις Μπαχάμες στο πρώτο του ταξίδ...

Φόρτωση άρθρων...