Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τσαβούσογλου: «ΗΠΑ και ορισμένοι Σύμμαχοι στηρίζουν την τρομοκρατία»

Πλανήτης

Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ και ορισμένων Συμμάχων ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία στη Συρία» εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

«Οι ΗΠΑ και κάποιοι σύμμαχοι είναι ξεκάθαρο πως δίνουν υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Λεμέ ότι πρέπει να σταματήσουν αυτή την στήριξη» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και διαμήνυσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής οργάνωσης Φετουλάχ (FETÖ), ειδικά στη Συρία και στο Ιράκ.

«Από τη μια κάνουν δηλώσεις αλληλεγγύης και από την άλλη φέρνουν αντιρρήσεις, όπως η Γαλλία», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Εφιστώντας την προσοχή στις δηλώσεις που έγιναν από ορισμένες χώρες στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, ο Τσαβούσογλου είπε: «Αν προσέξετε στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, λένε «ναι, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια και να πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας», και πρόσθεσε πως στο διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχουν πολίτες, δεν υπάρχουν άλλα πράγματα, υπάρχουν πρωτοβουλίες που προσπαθούν να αποτρέψουμε την Τουρκία, όπως «πυροβολήστε από αέρος αλλά μην εισέλθετε από ξηρά».

«Και πάλι, όταν κάποιοι συνομιλητές μου τα εξέφρασαν σε διμερείς συναντήσεις, φυσικά δώσαμε τις απαραίτητες απαντήσεις. Περιμένουμε υποστήριξη από τους συμμάχους μας. Είπαμε ότι δεν θέλουμε να ακούμε δηλώσεις που θα υπερασπίζονταν τους τρομοκράτες ή θα προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τους τρομοκράτες ως θύματα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι στο ΝΑΤΟ υπάρχει περισσότερη ενότητα και αλληλεγγύη από ποτέ, αλλά ότι η ίδια ενότητα και αλληλεγγύη πρέπει να επιδειχθεί και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σχετικά με την τριμερή συνάντηση που έγινε χθες στο Βουκουρέστι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι η εν λόγω συνάντηση είχε τη μορφή συνέχειας της συνεδρίασης της Τριμερούς Μόνιμης Επιτροπής που έγινε στη Στοκχόλμη.

Δηλώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση στη Σουηδία είναι πιο αποφασισμένη να πολεμήσει την τρομοκρατία από την προηγούμενη, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Η νέα κυβέρνηση της Σουηδία είναι πιο αποφασιστική (στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας) και αποδεχόμαστε με ικανοποίηση τα βήματα που κάνουν, όπως η έκδοση, η δέσμευση τρομοκρατικών περιουσιακών στοιχείων, το σταμάτημα των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».

Ωστόσο, τόνισε «ότι δεν είδαμε συγκεκριμένα βήματα. Υπήρξαν θετικά βήματα όμως θέλουμε να τα δούμε και στην εφαρμογή των νέων νόμων στο νέο έτος».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Φόρτωση άρθρων...