Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

«Τυφώνας» Τζόνσον στις Βρετανικές εκλογές: Εξασφαλίζει πλειοψηφία στη Βουλή (αποτελέσματα)

Πλανήτης
Σε απόλυτο θρίαμβο εξελίσσεται η νίκη των Συντηρητικών και του Μπόρις Τζόνσον στις Βρετανικές εκλογές καθώς φαίνεται πως εξασφαλίσουν πλειοψηφία εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία εξέλιξη που φέρνει ακόμη μεγαλύτερη κατήφεια στους Εργατικούς και στον Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος δέχεται ήδη εσωκομματικά «πυρά».

Ο θρίαμβος Τζόνσον στις Βρετανικές εκλογές φαίνεται πως βάζει «ταφόπλακα» στο ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit με το «διαζύγιο» με την ΕΕ να οριστικοποιείται.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ITV επικαλούμενο μία δική του καταμέτρηση υποστηρίζει ότι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV.

Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.

Με τους Συντηρητικούς έτοιμους να κερδίσουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από το 1987, ο Τζόνσον θα μπορέσει να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία του για το «διαζύγιο» με την ΕΕ , επιτρέποντας στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ τον ερχόμενο μήνα.

Μερικοί υποστηρικτές ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit κατηγόρησαν τον εαυτό τους για τη συντριπτική ήττα. Η κύρια οργάνωση που έκανε εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η People’s Vote, κατέρρευσε, ενώ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος ήταν αμφίσημος, καθώς υποσχέθηκε να παραμείνει ουδέτερος σε μια νέα ψηφοφορία.

«Είμαι αναστατωμένος και όπως όλοι στην κοινότητα του ‘remain’ θα ήθελα να είχαμε πιο ικανή εκπροσώπηση», λέει ο Μάικ Γκαλσγουόρθι, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία κατά του Brexit.

Η ήττα των «remainers»

Για πολλούς φιλευρωπαίους στη Βρετανία, ένα νέο δημοψήφισμα αντιπροσώπευε την καλύτερη ευκαιρία για να τερματισθεί η αναταραχή και η πολιτική παράλυση. Αν ενώνονταν σε μια ενιαία πολιτική δύναμη, μπορεί να είχαν μια ευκαιρία να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

Επιπλέον των αδυναμιών τους, οι αποκαλούμενοι «remainers» ξεπεράσθηκαν από τα πράγματα.

Τα τρία τελευταία χρόνια η υποστήριξη της παραμονής στην ΕΕ ερχόταν πρώτη σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δύο φορές το κοινοβούλιο υποχρέωσε να καθυστερήσει το Brexit.

Όμως τα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν κατάφεραν να συνεργασθούν για να διαμορφώσουν μια λειτουργική διακομματική συμμαχία, κάνοντας εκατομμύρια Βρετανούς να απορούν.

Ενώ οι Συντηρητικοί ενοποίησαν την ψήφο αυτών που θέλουν την αποχώρηση από την ΕΕ, οικοδομώντας έναν συνασπισμό ψηφοφόρων υπέρ του Brexit απ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις τάξεις, αυτοί που διεξήγαν εκστρατεία για ένα νέο δημοψήφισμα πάσχιζαν για να κερδίσουν υποστηρικτές ή για να συμφωνήσουν σ’ ένα ενοποιημένο σχέδιο.

Συντριπτική νίκη για Τζόνσον

Κατά τα λοιπά, προς την μεγάλη νίκη που έδειχναν τα exit poll, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, βαδίζει ο Μπόρις Τζόνσον καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση και ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των βρετανικών εκλογών.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ήδη δέχεται τα πρώτα μαχαιρώματα είδε τους Εργατικούς να παίρνουν προβάδισμα νωρίς, κερδίζοντας τη μερίδα του λέοντος στις πρώτες περιφέρειες που ανακοινώθηκαν.

Ωστόσο, όσο προχωρούσε η καταμέτρηση οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον πήραν το προβάδισμα και να δεν κοίταξαν πίσω ξανά.

Στις 04:00 ώρα Βρετανίας (06:00 ώρα Ελλάδας), με 425 από τις 650 να έχουν αναμετρηθεί, οι Συντηρητικοί είχαν 226 έδρες, ενώ οι Εργατικοί 144. Το SNP μετρούσε 34 έδρες, ενώ μόλις 7 οι Lib Dem.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σλοβακία: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο

«Μοναχικό λύκο» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Ο Μάτους Σούτα Έστοκ ανέφερε ότι ο δ...

Φόρτωση άρθρων...