Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Τζον Φέτερμαν: Ο νέος φιλέλληνας της αμερικανικής Γερουσίας

Πλανήτης

Σε μια ισχυρή και καθαρή δήλωση αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, τη μεταχείριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας απέναντι στην «Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία» προέβη τον περασμένο μήνα, ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια και υποψήφιος -τότε- Γερουσιαστής, Τζον Φέτερμαν, στηρίζοντας σε υπέρτατο βαθμό τις θέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο μεγάλος νικητής των ενδιάμεσων εκλογών στην Πενσυλβάνια δεν δίστασε να πάρει ανοιχτά θέση, περιγράφοντας την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας» για τον ίδιο και εκφράζοντας την αγωνία του για τη δήμευση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Τουρκία, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης, αλλά και την πρακτική της Άγκυρας να παρεμβαίνει στην Οικουμενική Πατριαρχική διαδοχή.

Από την Πενσυλβάνια στο… Φανάρι

Ο Τζον Φέτερμαν συντάχθηκε πλήρως με τα αιτήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τη στιγμή που αντίπαλός του σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας στην Πενσυλβάνια ήταν ο Μεχμέτ Οζ, γνωστός τηλεαστέρας, ο οποίος έχει διπλή -αμερικανική και τουρκική- υπηκοότητα, υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή στήριξη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσωπο του υποψήφιου Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Μεχμέτ Οζ, αλλά και τους στενούς δεσμούς του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ με τον Τούρκο Πρόεδρο, η χθεσινή νίκη του Τζον Φέτερμαν, σε συνδυασμό με την πλήρη σύμπλευσή του με τις θέσεις της ελληνικής ομογένειας, προσθέτουν άλλον ένα φιλέλληνα στο νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ -και μάλιστα Γερουσιαστή-, αλλά και μια νέα διάσταση στην προεκλογική σύγκρουση Φέτερμαν-Οζ, στην οποία εκτός από την ατζέντα της Πενσυλβάνια, αναμετρήθηκαν τα δικαιώματα των Ελλήνων Ορθόδοξων στην Τουρκία.

Αναλυτικά, η δήλωση του Τζον Φέτερμαν:

«Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο εμένα όσο και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη. Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Ιλινόις: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι έσπειρε τον τρόμο - 4 νεκροί και 5 πέντε τραυματίες

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στο Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον απολογισμό να ανέρχεται στους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες. Ένας 22χρονος ύποπτος συνελήφθη μετ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Φόρτωση άρθρων...