Σαββάτο
13 Απριλίου 2024

UNICEF: Εκατομμύρια παιδιά βυθίζονται στη φτώχεια εξαιτίας του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του κόστους ζωής που επέφερε βύθισαν εκατομμύρια επιπλέον παιδιά στη φτώχεια στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία τους τελευταίους μήνες. Αυτό αναφέρει μελέτη του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Στις περιοχές αυτές, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του πληθωρισμού βύθισαν επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια, με άλλα λόγια σημειώθηκε αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με το 2021», τονίζεται στη μελέτη, που υπογραμμίζει ότι τα παιδιά πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της οικονομικής κρίσης που έχει πυροδοτήσει η συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη.

Ενώ τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού, σε αυτά αναλογεί σχεδόν το 40% των επιπλέον 10,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που περιέπεσαν σε κατάσταση φτώχειας φέτος, αναλύει η μελέτη, που καταπιάνεται με 22 χώρες.

Η Ρωσία, με επιπλέον 2,8 εκατομμύρια παιδιά να ολισθαίνουν στη φτώχεια, αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης που μετρά η UNICEF. 

Δύο παράγοντες εξηγούν το στοιχείο αυτό: η Ρωσία έχει μεγάλο πληθυσμό και το Ταμείο υπολογίζει πως το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 8%, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυσή της.

«Οι συνέπειες της σύρραξης στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά μεγάλες στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος συνεπάγεται επιδείνωση της πρόσβασης σε ορισμένα βασικά είδη , σε καύσιμα και επίσης στη μείωση της αγοραστικής δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού», διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντελίν Αζάν, η πρόεδρος του παραρτήματος της UNICEF στη Γαλλία.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία μετρά μισό εκατομμύριο επιπλέον παιδιά που περιέπεσαν στη φτώχια, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+110.000 επιπλέον παιδιά), κατά τη μελέτη.

«Η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτού του πολέμου και καλεί τις κυβερνήσεις να προσφέρουν εξαιρετικά σθεναρή υποστήριξη στην κοινωνική προστασία και να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα αρωγής σε είδος για τις οικογένειες με τα πιο ευάλωτα παιδιά», τονίζει η Αντελίν Αζάν.

Καθώς οι συνέπειες της παιδικής φτώχειας ξεπερνά το πλαίσιο των οικονομικών δυσκολιών των οικογενειών: όσο περισσότερο βυθίζεται στη φτώχεια μια οικογένεια, τόσο περισσότερο το μέρος των εσόδων της που δαπανά για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, είναι υψηλότερο.

Και καθώς το κόστος βασικών προϊόντων έχει απογειωθεί, τα διαθέσιμα χρήματα για άλλες ανάγκες, όπως η υγεία ή η παιδεία, μειώνονται. 

Αυτό συνεπάγεται πως τα φτωχότερα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόλυτα απαραίτητες υπηρεσίες κι εκτίθενται περισσότερο σε κινδύνους όπως η βία, η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση, εξηγεί το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών.

Η αύξηση της παιδικής φτώχειας στην ανατολική Ευρώπη και στην κεντρική Ασία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο επιπλέον 4.500 παιδιών προτού συμπληρώσουν το ένα έτος και να προκαλέσει κενά στην εκπαίδευση επιπλέον 117.000 παιδιών μόνο το 2022, προειδοποιεί η UNICEF.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Σύλληψη τριών εφήβων για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε τρεις εφήβους, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τοπικούς εισαγγελείς...

Μπομπ Μενέντεζ: Η δίκη του για δωροδοκία ξεκινά στις 6 Μαΐου – Ξεχωριστά θα δικαστεί η σύζυγός του

Κανονικά στις 6 Μαΐου, όπως έχει προγραμματιστεί, θα γίνει Η δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για δωροδοκία. Ωστόσο η σύζυγος του, Ναντίν Μενέντεζ θα δικαστεί ξεχωριστά, σύμφων...

Σαν σήμερα - 12 Απριλίου

Γεγονότα 1204: Η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους. (Α' Άλωση) 1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας. 1861: Αρχίζουν ο...

Φόρτωση άρθρων...