Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε προγνωστικά μοντέλα για να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε περίπου 160 χιλιόμετρα δυτικά του Καράκας, ενώ λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα ακολούθησε δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών.
Σύμφωνα με τα μοντέλα, ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα ανέλθει σε χιλιάδες, ενώ υπάρχει σημαντική πιθανότητα ο τελικός απολογισμός να ξεπεράσει τους 10.000.
Η μεταβατική πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, δήλωσε ότι ο αρχικός απολογισμός, που κάνει λόγο για τουλάχιστον 32 νεκρούς και 700 τραυματίες, δεν περιλαμβάνει τα θύματα από την πολιτεία Λα Γκουάιρα.
Την ίδια ώρα, ο δεύτερος σεισμός, που σημειώθηκε λίγα μόλις λεπτά μετά την πρώτη δόνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στη Βενεζουέλα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.
Ο μεγαλύτερος σεισμός στη Βενεζουέλα είχε σημειωθεί το 1900, με δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών ανοικτά της βόρειας ακτής της χώρας, κοντά στην πρωτεύουσα Καράκας.
Το επίκεντρο εκείνης της δόνησης βρισκόταν μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τους σεισμούς που σημειώθηκαν τη νύχτα.
Ο δεύτερος σεισμός της περασμένης νύχτας, μεγέθους 7,5 βαθμών, είναι ο δεύτερος ισχυρότερος στην ιστορία της χώρας, ενώ η πρώτη από τις δύο δονήσεις, που σημειώθηκε λιγότερο από ένα λεπτό νωρίτερα και είχε μέγεθος 7,2 βαθμών, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στη χώρα.
Ρεκόρ δεκαετίας στους θανάτους υπό κράτηση μεταναστών στις ΗΠΑ
Ασύλληπτες εικόνες καταστροφής στη Βενεζουέλα από διπλό σεισμό 7,5 και 7,2 Ρίχτερ - Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς (βίντεο-σοκ)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις