Πέμπτη
25 Ιουνίου 2026

Βενεζουέλα: Συγκλονιστικές εικόνες μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, 30.000 οι αγνοούμενοι – Νέα σοκαριστικά βίντεο

Πλανήτης

Εικόνες αποκαλύψεις άφησαν πίσω τους οι δύο ισχυροί σεισμοί μεγέθους 7,2 και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα τη χώρα. Οι ισχυροί σεισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εκφράζονται φόβοι για μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 188, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.500. Η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, επιβεβαίωσε τα στοιχεία σε διάγγελμά της μέσω της κρατικής τηλεόρασης Venezolana de Televisión (VTV), υπογραμμίζοντας ότι εκατοντάδες διασώστες επιχειρούν αδιάκοπα σε περιοχές όπου δεκάδες κτίρια έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), περισσότερα από 100 κτίρια κατέρρευσαν, ενώ οι αγνοούμενοι υπερβαίνουν τις 30.000.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν καταγράφουν τις δραματικές στιγμές αμέσως μετά την κατάρρευση κτιρίων, με φωνές ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια να ακούγονται καθαρά.

Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες, ενώ συγγενείς και κάτοικοι παραμένουν συγκεντρωμένοι στο σημείο, αναμένοντας πληροφορίες για την τύχη των αγνοουμένων.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τις πληροφορίες να ανανεώνονται συνεχώς.

Στο επίκεντρο της καταστροφής η Λα Γκουάιρα

Η παράκτια πολιτεία Λα Γκουάιρα αναδείχθηκε ως η πλέον πληγείσα περιοχή, με τις Αρχές να την κηρύσσουν επισήμως «ζώνη καταστροφής». Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βενεζουέλας, μεγάλος αριθμός κτιρίων κατέρρευσε ολοσχερώς, εγκλωβίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια.

«Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες διατηρήσαμε άμεση επικοινωνία με τον κυβερνήτη της πολιτείας Λα Γκουάιρα και τις τοπικές αρχές, καθώς πρόκειται για μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και όπου πρέπει να επικεντρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης», ανέφερε η Ροντρίγκεζ.

Την ίδια στιγμή, σοβαρές ζημιές έχουν καταγραφεί και στο Καράκας, όπου τουλάχιστον 10 κτίρια κατέρρευσαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν σε υποδομές ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών και οδικών δικτύων.

Σημαντικές ζημιές υπέστη και το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας. Η κυβέρνηση έχει θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις υπηρεσίες ασφαλείας, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, οι οποίες επιχειρούν σε 24ωρη βάση για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων και την απομάκρυνση των ερειπίων. Παράλληλα, εξειδικευμένα συνεργεία και βαρύς εξοπλισμός μεταφέρονται από άλλες περιοχές της χώρας προς τις πληγείσες ζώνες.

Συνεχείς έρευνες υπό τον φόβο μετασεισμών

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εξελίσσονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και οι Αρχές φοβούνται περαιτέρω καταρρεύσεις κτιρίων. Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και διανυκτερεύουν σε ανοιχτούς χώρους, φοβούμενοι νέες ισχυρές δονήσεις.

Η Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές του Μείζονος Καράκας προκειμένου να αξιολογείται σε πραγματικό χρόνο η έκταση των ζημιών και να συντονίζονται οι παρεμβάσεις έκτακτης ανάγκης.

Διεθνείς σεισμολογικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες σεισμικές ακολουθίες που έχουν πλήξει τη χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, γεγονός που εξηγεί το μέγεθος των καταστροφών που καταγράφονται σε πολλές περιοχές της βόρειας Βενεζουέλας.

Διεθνής κινητοποίηση και αποστολή βοήθειας

Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται για την υποστήριξη των πληγέντων. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δεσμευθεί να αποστείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης, ιατρικό προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός για την άμεση ανάπτυξή τους στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, βοήθεια έχουν προσφερθεί να παράσχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Ολλανδία, η Τουρκία, καθώς και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, η Βραζιλία και ο Ισημερινός.

Ακόμα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τους μηχανισμούς του για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης, ενώ πιστοποιημένες ομάδες έρευνας και διάσωσης που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη χώρα για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε το δορυφορικό πρόγραμμα Copernicus για την αποτίμηση των ζημιών και τη χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Καθώς οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, οι Αρχές προειδοποιούν ότι ο τελικός απολογισμός της τραγωδίας ενδέχεται να είναι σημαντικά βαρύτερος, με τις επόμενες ώρες να θεωρούνται κρίσιμες για τη διάσωση όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία

Η Ουκρανία έλαβε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ως πρώτη δόση στο πλαίσιο του δανείου στήριξης ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάι...

Φόρτωση άρθρων...