Πέμπτη
02 Ιουλίου 2026

Βενεζουέλα: Βρέθηκε ζωντανός μετά από 7 ημέρες στα συντρίμμια - Του διοχέτευαν αέρα μέσω σωλήνα

Πλανήτης

Εκατοντάδες διασώστες επιχειρούσαν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης (01/07) να σώσουν έναν 43χρονο άνδρα από τη Βενεζουέλα, ο οποίος έχει καταφέρει να επιβιώσει για μία εβδομάδα κάτω από τα ερείπια επταώροφου κτηρίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις Αρχές, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.295, ενώ περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και σχεδόν 13.000 πολίτες έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Η επιχείρηση διάσωσης του 43χρονου

Σύμφωνα με δημοσιογράφος του AFP, ο Ερνάν Γκιλ, 43 ετών και εργαζόμενος ως φύλακας ασφαλείας, παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στο φυλάκιό του, κάτω από το κτήριο, όπου εργαζόταν στην περιοχή Κάτια λα Μαρ, μια παραθαλάσσια περιοχή που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τους δύο ισχυρούς σεισμούς, μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, οι οποίοι έπληξαν τη χώρα στις 24 Ιουνίου.

Ομάδες διάσωσης από επτά χώρες — τη Βενεζουέλα, τη Χιλή, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πορτογαλία, την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ και το Μεξικό — εργάζονται αδιάκοπα τις τελευταίες τρεις ημέρες για να φτάσουν κοντά του.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι διασώστες είχαν πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το σημείο όπου βρίσκεται ο Γκιλ, όπως δήλωσαν στο AFP.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χιλής δημοσίευσε βίντεο στο Instagram, στο οποίο ο Γκιλ φαίνεται μέσα στον περιορισμένο χώρο όπου είναι εγκλωβισμένος, να κινεί το κεφάλι του προς την κάμερα. Φορούσε προστατευτική μάσκα, ενώ το δεξί του μάτι ήταν έντονα ερεθισμένο και κατακόκκινο.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα θαύμα», δήλωσε στο AFP η σύζυγός του, Γκουσμπιμάρ Γκονσάλες.

«Είμαι πραγματικά κατάπληκτη, γιατί είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσες πολλές χώρες να συνεργάζονται για να σώσουν έναν και μόνο άνθρωπο», πρόσθεσε.

Η είδηση για την επιχείρηση διάσωσης έγινε γνωστή στο τέλος μιας ημέρας κατά την οποία οι ελπίδες για τον εντοπισμό και άλλων επιζώντων είχαν πλέον εξασθενήσει, επτά ημέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, οι οποίοι έχουν προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 2.300 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Καθώς οι πυροσβέστες πλησίαζαν τον εγκλωβισμένο, άλλες ομάδες παρακολουθούσαν συνεχώς τις μετακινήσεις ενός γειτονικού κτιρίου, το οποίο κινδυνεύει επίσης να καταρρεύσει.

«Εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση»

Από τη Δευτέρα, οι διασώστες ενίσχυαν τα θεμέλια του κτηρίου με ξύλα και μεταλλικά στηρίγματα, προκειμένου να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της ήδη επικίνδυνα κεκλιμένης κατασκευής.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, παρείχαν στον Γκιλ νερό για να παραμένει ενυδατωμένος, ενώ εγκατέστησαν και σωλήνα μέσω του οποίου του διοχέτευαν αέρα.

Οι διασώστες προχωρούσαν ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές διαδρομές, προσπαθώντας να φτάσουν στον εγκλωβισμένο.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατασκευή όσον αφορά την πρόσβαση», δήλωσε στο AFP ο Κριστιάν Βέρα, επικεφαλής της χιλιανής ομάδας διάσωσης.

Όπως εξήγησε, η ύπαρξη «πολύ μεγάλων πυλώνων» καθιστούσε «εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση στο ακριβές σημείο όπου βρίσκεται το θύμα».

Το αρχικό σχέδιο για τη διάνοιξη σήραγγας διαστάσεων 60 επί 60 εκατοστών εγκαταλείφθηκε την Τρίτη, όταν το κτίριο μετακινήθηκε ελαφρώς.

«Χρειάστηκε να εκπονήσουμε νέο επιχειρησιακό σχέδιο, ώστε να επιχειρήσουμε την είσοδο από διαφορετική διαδρομή από εκείνη που χρησιμοποιούσαμε μέχρι χθες το βράδυ», ανέφερε ο Βέρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νετανιάχου σε Ερντογάν: Ηρέμησε, η οθωμανική κυριαρχία έχει τελειώσει - Σήμερα υπάρχει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να «ηρεμήσει» απέναντι στην ολοένα και πιο εχθρική ρητορική του προς το Ισραήλ. ...

Η απίστευτη περιπέτεια άνδρα στον Ειρηνικό – Έτρωγε ωμό ψάρι και έπινε βρόχινο νερό

Μάχη για επιβίωση έδωσε ο ψαράς Τζούνιορ Απιούτα, ο οποίος έμεινε επί οκτώ ημέρες στον Ειρηνικό Ωκεανό, αφού η μηχανή της μικρής αλιευτικής βάρκας του παρουσίασε βλάβη κατά τη διάρ...

Φόρτωση άρθρων...