Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Βουλγαρία: Ποιοι είναι σαραντάρηδες από το Χάρβαρντ που αναδείχθηκαν μεγάλοι νικητές των Εκλογών

Πλανήτης

Μεγάλη έκπληξη σημειώθηκε στις Εθνικές Εκλογές στη Βουλγαρία. Δυο σαραντάρηδες επιχειρηματίες απόφοιτοι του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι οι μεγάλοι νικητές των Eκλογών στην Βουλγαρία. 

Πρόκειται για τους Ασέν Βασίλεφ και Κίριλ Πέτκοφ, οι οποίοι πριν από δύο μήνες ίδρυσαν το νέο πολιτικό σχηματισμό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή».

Οι δύο επιχειρηματίες και πολιτικοί κάνοντας σημαία τον αγώνα κατά της διαφθοράς στη χώρα έπεισαν τους απογοητευμένους Βούλγαρους να τους εμπιστευτούν με τη ψήφο τους, φέρνοντας πρώτο το κόμμα τους μπροστά από τον GERB του πρώην Πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τα βουλγάρικα Μέσα Ενημέρωσης το «δίδυμο» Πέτκοφ – Βασίλεβ, κέρδισε την απήχηση στο κοινό, με τη στάση του κατά της διαφθοράς ως υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης της του Στέφαν Γιάνεφ από τον περασμένο Μάιο έως Σεπτέμβριο οπότε και ίδρυσαν τον νέο πολιτικό σχηματισμό. Ακόμα, δεσμεύτηκαν ν’ ανακατευθύνουν εκατομμύρια από υποθέσεις διαφθοράς προς τους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

O Κιρίλ Πέτκοφ, πιθανός νέος πρωθυπουργός, είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας που υπηρέτησε ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας από τις 12 Μαΐου 2021 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Commerce -στα χρηματοοικονομικά- από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, καθώς και και πτυχίου Master of Business Administration από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Κιρίλ Πέτκοφ από τους ιδρυτές του Κέντρου Οικονομικών Στρατηγικών και Ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, το οποίο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

Ο Πέτκοφ δίδαξε μαθήματα οικονομικής ανάπτυξης και μικροοικονομίας της ανταγωνιστικότητας. Από το 2001 έως το 2021 εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές ενώ ανέπτυξε και την δική του εταιρεία στον τομέα της καινοτομίας με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της βιοτεχνολογία στις ΗΠΑ.

Μέχρι τον περασμένο Μάιο, οπότε και τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Γιάνεφ, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την πολιτική. Τον Σεπτέμβριο παραιτήθηκε από την θέση του και μαζί με τον Ασέν Βασίλεφ ανακοίνωσε την ίδρυση της συμμαχίας «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» συσπειρώνοντας μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που τάσσονται κατά της διαφθοράς στο δημόσιο βίο με στόχο την αλλαγή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Aσέν Βασίλεβ, πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών, είναι επιχειρηματίας και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, Ενέργειας και Τουρισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Γιάνεφ από τις 12 Μαΐου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Βασιλέβ σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη διοίκηση επιχειρήσεων και το δίκαιο στο «Harvard Business School» και στο «Lo Harvard School». Εργάστηκε σε ξένες επιχειρήσεις, διαχειρίζοντας έργα μάρκετινγκ και στρατηγικής ανάπτυξης για μεγάλες διεθνείς εταιρείες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της εξόρυξης, των ασφαλίσεων και ορισμένων μεγάλων καταναλωτικών αγαθών.

Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Everbred, μιας εταιρείας τιμολόγησης αεροπορικών εισιτηρίων που χρηματοδοτήθηκε και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Σιγκαπούρης. Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Στρατηγικών και Ανταγωνιστικότητας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο «St. Kliment Ohridski» της Σόφιας.

Στην συμμαχία «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» συμμετέχουν τα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα: Πολιτικό κίνημα «Σοσιαλδημοκράτες», Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα «Volt» και το κόμμα «Μέση ευρωπαϊκή τάξη». Στον οικονομικό τομέα κύριοι στόχοι είναι η δημιουργία ευνοϊκού οικονομικού και διοικητικού περιβάλλοντος για την ελεύθερη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον η συμμαχία επιδιώκει να βάλει τέλος στη διαφθορά και την κατάχρηση κρατικών πόρων καθώς και να προασπίσει το κράτος δικαίου.

Προτεραιότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους Βούλγαρους πολίτες, και δημιουργία σύγχρονων υποδομών στη χώρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία - Δασμοί 100% στις εισαγωγές «όσο κυβερνά ο Ερντογάν»

Την ακύρωση της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου του Ισραήλ με την Τουρκία προανήγγειλε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς. Η απόφαση έρχεται σε απάντηση για την α...

Φόρτωση άρθρων...