Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Βραζιλία: Ψηφίζουν εδώ και λίγη ώρα οι πολίτες της χώρας

Πλανήτης

Οι 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να είναι το φαβορί έναντι του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Λούλα είναι πιθανό να ανακηρυχθεί νικητής ήδη από αυτόν τον γύρο, αλλά ο Μπολσονάρου απειλεί εδώ και μήνες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν αυτές δεν είναι «διαφανείς».

Πιθανή εκλογή από τον πρώτο γύρο
Ο Λούλα συγκεντρώνει το 48% των προθέσεων ψήφου (+1 από την περασμένη εβδομάδα), ενώ ο Μπολσονάρου επίσης κατέγραψε οριακή άνοδο του ποσοστού του, στο 34% (+1).

Τα δύο φαβορί απομακρύνθηκαν κι άλλο από τον τρίτο Σίρου Γκόμες (κεντροαριστερά), που είδε το ποσοστό του να πέφτει στο 6% (–1), κι από τη γερουσιαστή Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά), η οποία συγκεντρώνει το 5% των προθέσεων ψήφου (αμετάβλητο).

Ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) έχει πιθανότητες να εκλεγεί για την τρίτη του θητεία από τον πρώτο γύρο, εάν συγκεντρώσει πάνω από 50% των εγκύρων ψηφοδελτίων (αφαιρουμένων λευκών και άκυρων). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Νταταφόλια, πιστώνεται ακριβώς 50% των εγκύρων, όπως και πριν μια εβδομάδα, ενώ ο πρόεδρος Μπολσονάρου το 36% (+1).

Όμως αυτή η επίδοση του Λούλα παραμένει εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±2%), αφήνοντας να πλανάται αβεβαιότητα για το αν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 30ή Οκτωβρίου.

Αν διεξαχθεί, ο Λούλα θα κερδίσει τον Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 54% των ψήφων έναντι 39%, κατά την κυλιόμενη δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες

Οι σοροί των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη της τραγικής ...

Ρωσία: Συνελήφθη δημοσιογράφος που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι εν ζωή

Χειροπέδες φόρεσαν οι ρωσικές Αρχές σε μια δημοσιογράφο, που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Αλεξέι Ναβάλνι πριν τον θάνατό του σε διαβόητη σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο ...

Σαν σήμερα - 28 Μαρτίου

Γεγονότα 845: Τρεις τόνους ασήμι, ποσό τεράστιο για την εποχή, δίνει στους Βίκινγκς ο βασιλιάς των Φράγκων Κάρολος ο Φαλακρός, για να φύγουν από το Παρίσι, το οποίο είχαν καταλά...

Φόρτωση άρθρων...