Δευτέρα
30 Μαρτίου 2026

Βραζιλία: Τους 126 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες

Πλανήτης

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις τεράστιες πλημμύρες στη Βραζιλία. Τουλάχιστον 126 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες, ενώ μεγάλος αριθμός έχει εκτοπιστεί.

Η νότια Βραζιλία, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει κάτω από το νερό, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει νέες σφοδρές βροχοπτώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ προκάλεσαν υπερχειλίσεις ποταμών από τις οποίες επηρεάστηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 756, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιεύθηκε τη Παρασκευή το βράδυ από την Πολιτική Προστασία.

Με 141 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται, οι αρχές φοβούνται ότι ο απολογισμός των νεκρών θα συνεχίζει να αυξάνει, την ώρα που η περιοχή αναμένει «ισχυρές» βροχοπτώσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τις τελευταίες 24 ώρες ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 411.000 χιλιάδες. Από αυτούς περισσότεροι από 71.000 έχουν πάει σε καταφύγια, με τις αρχές να προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, μετά τις καταγγελίες για κλοπές και βία.

Νέες βροχοπτώσεις έπληξαν χθες την πολιτεία και κυρίως την πρωτεύουσά της Πόρτο Αλέγκρε. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ως τις αρχές της εβδομάδας θα σημειωθούν «ισχυρές και επίμονες βροχοπτώσεις».

Η μετεωρολόγος Κάτια Βαλέντε προειδοποίησε για τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων, κυρίως στο βόρειο τμήμα της πολιτείας,: «Αυτό είναι που μας ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή», εξήγησε.

Στο μεταξύ οι αρχές κινητοποιούν χιλιάδες στρατιωτικούς για να μοιράσουν τόνους επισιτιστικής βοήθειας καθώς και στρώματα και άλλα εφόδια.

Στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου ζουν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, το εμφιαλωμένο νερό είναι σπάνιο, παρά τις συνεχείς παραδόσεις με βυτιοφόρα που εφοδιάζουν καταφύγια, νοσοκομεία, πολυκατοικίες ή και ξενοδοχεία.

Παρά τις νέες βροχοπτώσεις, οι κάτοικοι προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Κάποια καταστήματα επαναλειτούργησαν, ενώ η υδροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά σε κάποιες συνοικίες. Η κυκλοφορία των οχημάτων παραμένει δύσκολη καθώς πολλοί δρόμοι στην πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό.

Από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες έχουν υποστεί ζημιές περισσότερα από 85.000 σπίτια.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Εντουάρντο Λέιτε εκτίμησε ότι «ολόκληρες ζώνες» σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τα νερά θα πρέπει «να μετακινηθούν», κάτι που θα κοστίσει «πολλά εκατομμύρια». Την Πέμπτη είχε εκτιμήσει το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών σε 19 δισεκατομμύρια ρεάλ (3,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε την Πέμπτη να αποδεσμεύσει περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της πληγείσας πολιτείας.

Ακραίο κλίμα

Με αγρούς και μηχανήματα κάτω από το νερό, φάρμες και αποθήκες απροσπέλαστες, η φυσική καταστροφή έπληξε ιδιαίτερα σφοδρά τον γεωργικό τομέα, κινητήριο δύναμη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.

Στις περιοχές γύρω από το Πόρτο Αλέγκρε όπου καλλιεργείται ρύζι δημοσιογράφοι του AFP είδαν τα χωράφια πλημμυρισμένα. Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά προϊόντα που παράγονται στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ και αποτελεί κύριο συστατικό της διατροφής των Βραζιλιάνων.

Η Κλερ Νούλις εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δήλωσε χθες ότι οι πλημμύρες ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño.

«Ακόμη κι αν το El Niño υποχωρήσει, κάτι που θα συμβεί, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι αισθητές. Κάθε κλάσμα του βαθμού που αυξάνει η θερμοκρασία σημαίνει ότι το κλίμα μας θα γίνεται πιο ακραίο», πρόσθεσε.

«Το κλίμα μας είναι υπό την επήρεια στεροειδών» και οι ακραίες πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα «θα αυξάνονται», προειδοποίησε η ίδια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 17 νεκροί

Οι έντονες καταιγίδες των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες και κατολισθήσεις σε περιοχές του Αφγανιστάν, οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα...

Ο πρόεδρος του Ισραήλ επέστρεψε στον Νετανιάχου τον φάκελο για την απονομή χάριτος, ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία

Συμπληρωματικά στοιχεία από το Τμήμα Χαρίτων του υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησε η νομική σύμβουλος του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, Μιχάλ Τζουκ, στο πλαίσιο εξέτασης του αιτή...

Ιρανική πυραυλική επίθεση σε εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ – Φόβοι για επικίνδυνη διαρροή

Ένα εργοστάσιο χημικών στο νότιο Ισραήλ επλήγη από ιρανικό πύραυλο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αρχές για πιθανή επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών. Το περιστατικό σημειώθηκε σ...

Φόρτωση άρθρων...