Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Βρετανία: Ανησυχία για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας

Πλανήτης

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. 

Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. 

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. 

Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Έως τις 8 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στη Βρετανία. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. 

Συνεπώς,  υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του χρόνου, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Έπειτα από την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί: έως πέντε (5) περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία, τρία (3) επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και τέσσερα (4) περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία (3) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Ακόμα, υπάρχουν αναφορές για εννέα (9) κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές Αρχές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας: «Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξοπλίζουν πυραύλους Kh-101 με δεύτερη κεφαλή»

Σε μία αποκάλυψη για τη Ρωσία προχώρησαν οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να τοποθ...

Σαν σήμερα - 9 Μαΐου

Γεγονότα 1502: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά από την Ισπανία για τον τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο. 1908: Φρίκη στον Πειραιά. Η Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το ν...

Έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις συνέπειες της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα ζητούν 66 ευρωβουλευτές

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την επείγουσα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν οι συνέπειες της ισραηλινής εισβολής...

Φόρτωση άρθρων...