Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Βρέθηκε το φάρμακο για τον κορωνοϊό; Η Merck ζητάει άδεια για το molnupiravir

Το φάρμακο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα της Covid-19.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Merck ζητά άδεια έκτακτης ανάγκης για το φάρμακό της molnupiravir.

Μελέτη έδειξε πως το εν λόγω φάρμακο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Το molnupiravir χορηγείται από το στόμα και λειτουργεί αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα. Εάν εγκριθεί από ρυθμιστικούς φορείς, το molnupiravir θα μπορούσε να είναι το πρώτο από του στόματος αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό.

Το CNBC μετέδωσε ότι το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά Covid-19, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Παρασκευή. Χορηγείται από το στόμα και λειτουργεί αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα.

Εάν εγκριθεί από ρυθμιστικούς φορείς, το molnupiravir θα μπορούσε να είναι το πρώτο από του στόματος αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό.

Μια ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης φάσης 3 διαπίστωσε ότι το 7,3% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με molnupiravir νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο εντός 29 ημερών. 

Από τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, το 14,1% νοσηλεύτηκε ή πέθανε μέχρι την 29η ημέρα. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε molnupiravir εντός της περιόδου 29 ημερών, ενώ οκτώ θάνατοι αναφέρθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Και οι 775 συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν εργαστηριακά επιβεβαιωμένη συμπτωματικη Covid-19 και τους δόθηκε το φάρμακο εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Οι συμμετέχοντες δεν ήταν εμβολιασμένοι και είχαν τουλάχιστον έναν υποκείμενο παράγοντα, που τους έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή περίπτωση του ιού. 

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν την ηλικία άνω των 60 ετών, τις καρδιακές παθήσεις τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Το μέρος 3 της δοκιμής διεξήχθη σε περισσότερες από 170 τοποθεσίες, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Βραζιλία, η Γουατεμάλα, η Νότια Αφρική, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

Η αποτελεσματικότητα του Molnupiravir δεν επηρεάστηκε από τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων ή τους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου των ασθενών, έδειξε η έρευνα. 

Ακόμα, αποδείχθηκε ότι ήταν σταθερά αποτελεσματικό στη θεραπεία όλων των μεταλλάξεων και της Δέλτα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες βρέθηκαν περίπου στο 10% των ατόμων. Μόλις το 1,3%διέκοψε τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητου συμβάντος.

Η μελέτη σταματάει νωρίς λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, μετά από σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής παρακολούθησης δεδομένων και σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Η Merck δοκιμάζει το φάρμακο σε ξεχωριστή παγκόσμια μελέτη φάσης 3 για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά του. Ο Robert M. Davis, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος της Merck, δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει το molnupiravir στους ασθενείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Με αυτά τα συναρπαστικά αποτελέσματα, είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να γίνει ένα σημαντικό φάρμακο στο πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση της πανδημίας», είπε.

Η Merck έχει ήδη αρχίσει να παράγει molnupiravir. Ο φαρμακευτικός κολοσσός αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 και περισσότερες δόσεις το 2022.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει μια κλιμακωτή προσέγγιση τιμολόγησης με βάση τα κριτήρια εισοδήματος των χωρών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Φόρτωση άρθρων...