Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Σε «κόκκινο» συναγερμό οι Βρυξέλλες: Ασύλληπτος παραμένει ο τρομοκράτης που δολοφόνησε δυο τουρίστες

Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών, ο οποίος φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» σκότωσε δύο ανθρώπους με καταγωγή από τη Σουηδία και τραυμάτιζε άλλον έναν.

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι βελγικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος είναι τυνησιακής καταγωγής, και σκότωσε τους δύο Σουηδούς τουρίστες, λίγο πριν από την έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας, το βράδυ της Δευτέρας.

Πρωθυπουργός Βελγίου: Τυνησιακής καταγωγής ο δράστης

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο  επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο.

Ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δήλωσε πως είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να φύγουν μόνο αφού κρίθηκε πως ήταν ασφαλές.

Τόνισε ότι την έρευνα διενεργεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία, λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου.

Στο 4 το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες μετά από την επίθεση

Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο «4» στις Βρυξέλλες – κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία σε ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρόο συνέστησε σθεναρά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο «3». Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι και τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, διευκρίνισε.

«Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν, δόξα στον Αλλάχ»

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης, δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και υπερηφανευόταν ότι σκότωσε άπιστους για να εκδικηθεί για τον φόνο ενός 6χρονου Παλαιστινιακής καταγωγής στο Σικάγο.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο φερόμενος ως δράστης, αναφέρει: «Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν».

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση, ο δράστης που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο 45χρονος Λασουέντ Αμπντεσλάμ, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών.

Το βίντεο σοκ από τη στιγμή της επίθεσης

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να απεικονίζεται η στιγμή της δολοφονίας.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ένας άνδρας με πορτοκαλί μπουφάν κατεβαίνει από σκούτερ και αρχίζει να κυνηγά περαστικούς, πυροβολώντας αδιακρίτως, ενώ ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος. Στο τέλος, φαίνεται να μπαίνει σε ένα κτίριο και να πυροβολεί ανθρώπους που είχαν τρέξει στο εσωτερικό του. Ένας άνθρωπος φαίνεται να πέφτει στο έδαφος και ο δράστης συνεχίζει να τον πυροβολεί.

Άλλο βίντεο φέρεται να δείχνει τον δράστη να ανεβαίνει στο σκούτερ και να φεύγει, μετά τους πυροβολισμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Deutsche Welle: Ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου ετοιμάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει με ανησυχία προς τη Χάγη. Εκεί είναι η έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο, όπως λέγεται, ετοιμάζει μέσα στην εβδομάδα διεθνές ένταλ...

Ντόναλντ Τραμπ: Παρενέβη «στον αέρα» του FOX και εκθείασε την αστυνομία για την εκκένωση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) εκθείασε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από κτίριο του Πανεπιστημ...

Φόρτωση άρθρων...