Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

"Βρυχάται"ο Ερντογάν και ανακαλεί τον πρέσβη από το Ισραήλ - Εκτάκτως αύριο στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν

Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε λέει ο Τούρκος πρόεδρος

Πλανήτης

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, Sakir Ozkan, για διαβουλεύσεις σχετικά με την απόρριψη εκ μέρους του Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο.

#BREAKING Türkiye recalls ambassador to Tel Aviv for consultations over 'Israel's rejection of calls for cease-fire, continued attacks against civilians' in Gaza pic.twitter.com/yfMTfQLGgt

— Anadolu English (@anadoluagency) November 4, 2023

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν «για διαβουλεύσεις» σε απάντηση για το γεγονός ότι «η ισραηλινή πλευρά δεν αποδέχεται εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και δεν επιτρέπει την αδιάλειπτη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε.

Αυτή η κίνηση, έρχεται λίγο μετά τα πυρά που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Türkiye recalls ambassador to Tel Aviv, Sakir Ozkan, for consultations over "Israel's rejection of calls for ceasefire, continued attacks against civilians" in Gaza pic.twitter.com/O6VyBgII9d

— TRT World (@trtworld) November 4, 2023

 

Νωρίτερα σε διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς τη Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε κυρίως σε ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Γάζα. «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κ. Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».

Στην Τουρκία την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία για δύο ημέρες από την Κυριακή, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος θα έχει συνομιλίες για «την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση «ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Τζ. Μπλίνκεν, θα ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, στο Αμμάν στην Ιορδανία, στην Άγκυρα στην Τουρκία, στο Τόκιο στην Ιαπωνία, στη Σεούλ στη Νότια Κορέα και στο Νέο Δελχί στην Ινδία μεταξύ 2-10 Νοεμβρίου».

Για την ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στο Αμμάν της Ιορδανίας και έχει συναντήσεις με ομολόγους του από αραβικές χώρες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Βαριές απώλειες για το κυβερνών κόμμα του Ρίσι Σούνακ στις τοπικές εκλογές

Βαριές απώλειες για το Συντηρητικό κόμμα του Ρίσι Σούνακ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία, σηματοδοτώντας πιθανότατα την επώδυνη ήττα της σημ...

Φόρτωση άρθρων...