Τρίτη
30 Απριλίου 2024

WSJ: Η Πολωνία έκρυψε στοιχεία από την έρευνα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Πλανήτης

Η κυβέρνηση της Πολωνίας φέρεται να έβαλε εμπόδια στη διεθνή έρευνα για τις διαρροές και τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, υποστηρίζει σε άρθρο της η Wall Street Journal, που επικαλείται ερευνητές οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 οι υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία ανατινάχθηκαν, ενώ έκτοτε έρευνες έχουν γίνει - και συνεχίζουν να γίνονται - από διάφορες πλευρές, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για τα ακριβή αίτια.

Δεν είναι λίγοι οι δυτικοί αξιωματούχοι που έκαναν λόγο για «σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς» από τη Μόσχα, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να επαληθεύσει ότι όντως οι «επιθέσεις» αυτές προέρχονται από τη Ρωσία.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες επίσης φέρονται να πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς, ενώ κάποιοι Γερμανοί ερευνητές στον αντίποδα συνέδεσαν τις εκρήξεις με την Ουκρανία, κατηγορώντας την για σαμποτάζ. Το Κίεβο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα πάντως, πηγές που επικαλείται η WSJ αναφέρουν πως η επίθεση ξεκίνησε από την Πολωνία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας δίστασε να δώσει πληροφορίες και απέκρυψε στοιχεία.

Αναγνώρισαν, πάντως, πως συγκεκριμένα στοιχεία που να συνδέουν την πολωνική κυβέρνηση ή αξιωματούχους της με τις εκρήξεις στους Nord Stream, δεν υπάρχουν, ωστόσο το γεγονός πως οι πολωνικές αρχές ήταν διστακτικές για συνεργασία με την έρευνα για την υπόθεση έχει γεννήσει υποψίες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ φοβάται ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους τη...

Politico: Έρευνα της ΕΕ για τις πολιτικές διαφημίσεις σε Facebook και Instagram - Ο ρόλος της Ρωσίας

Υπό έρευνα των Ευρωπαϊκές αρχών ενδέχεται να βρεθούν ακόμα και εντός της ημέρας, το Facebook και το Instagram σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις στη διαχείριση των πολιτικών διαφημί...

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπ...

Φόρτωση άρθρων...