Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

WSJ: Ο Πριγκόζιν ήθελε να συλλάβει Σοϊγκού, Γερασίμοφ

Σε αποκαλύψεις προχωρά η «Wall Street Journal» για την ανταρσία στη Ρωσία και τις επιδιώξεις του ηγέτη της παραστριωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανταρσίας που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο τη Ρωσία ο Πριγκόζιν είχε συγκεκριμένες επιδιώξεις.

Ο Πριγκόζιν σχεδίαζε να προχωρήσει στη σύλληψη του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της χώρας Βαλερί Γερασίμοφ. 

Γι' αυτό και ο επικεφαλής της Wagner είχε στοχεύσει το στρατιωτικό κέντρο στο Ροστόφ. Εκεί βρίσκεται το κέντρο επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων που δρούν στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και πολύ συχνά περνούν το κατώφλι του ανώτατοι αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού.

Η WSJ που επικαλείται υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους η FSB  συγκέντρωσε πληροφορίες δύο ημέρες πριν την εκτέλεση του σχεδίου του Πριγκόζιν, αναγκάζοντάς τον να επισπεύσει το εγχείρημά του και να αυτοσχεδιάσει καθ’ οδόν.

Οι πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα εκτιμούν ότι το σχέδιο του ηγέτη της Wagner είχε καλές πιθανότητες για να πετύχει ωστόσο από την στιγμή που η FSB ενημερώθηκε για τις κινήσεις του οδήγησαν εμπόδισαν τον αιφνιδιασμό του Πριγκόζιν.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν αποκλείεται ο Πριγκόζιν να είχε ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του τον διαβόητο στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν.

Σε αυτό συγκλίνουν και οι πληροφορίες των «New York Times». Ακόμη δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μερικοί από τους διοικητές του ρωσικού στρατού να είχαν γνώση της ανταρσίας που ετοίμασε ο Πριγκόζιν. 

Aυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν προέβαλαν σχεδόν καμία αντίσταση στην είσοδο των δυνάμεων της Wagner στο Ροστόφ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρεκόρ ζέστης και τον Απρίλιο – H υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίστηκε παρά την αποδυνάμωση του Ελ Νίνιο

Ο κόσμος έζησε (και) τον Απρίλιο «εξαιρετικές» θερμοκρασίες, καθώς καταγράφτηκαν μηνιαία ρεκόρ ζέστης τόσο στο έδαφος, όσο και στην επιφάνεια των ωκεανών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατ...

Γάζα: Το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ - Κρίσιμη συνάντηση Μπερνς με Νετανιάχου

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τη Λωρίδα της Γάζας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας,το οποίο είχε κλείσει την Κυριακή (5/5) μετά από μια φονική επίθεση με ...

Ζαχάροβα: Αν η Γαλλία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Γαλλία ότι, εάν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, τότε αυτά θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι από το ρωσικό στρατό. Ο Μακρό...

Φόρτωση άρθρων...