Τρίτη
21 Μαΐου 2024

«Χαστούκι» στον Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (έγγραφο)

Πλανήτης
Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις του κατά Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενος το... Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο, ήρθε να του ρίξει ένα αληθινό «χαστούκι».

Σύμφωνα με τα parapolitika.gr, με απόφασή του στην υπόθεση του Μεχμέτ Οτσάν Καβαλά κατά της Τουρκίας (Kavala vs Turkey), ο Ερντογάν καταδικάστηκε για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχε προηγηθεί η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενός Τούρκου πολίτη με τα γεγονότα να πηγαίνουν πίσω στην περίοδο των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί.

Tα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί (στην πλατεία Τακσίμ) ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν η δημοτική Αρχή της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να υιοθετήσει σχέδιο ανάπλασης και πεζοδρόμησης της πλατείας Τακσίμ. Το Πάρκο θα γκρεμιζόταν για να χτιστεί εμπορικό κέντρο.

Το 2012 έλαβαν χώρα διαδηλώσεις κατά του σχεδίου, ενώ το 2013 περίπου 50 οικολογικές οργανώσεις, ακτιβιστές και κάτοικοι κατέλαβαν το πάρκο για να σταματήσουν την κατεδάφιση.

Στις 31 Μαΐου 2013, η Αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία κατά της αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα γεγονότα σφραγίστηκαν από παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεκάδες άλλωστε ήταν οι καταγγελίες που είχαν φτάσει από απλούς πολίτες και οργανώσεις.

Κατά τον Επίτροπο, οι καταγγελίες αυτές δεν διερευνήθηκαν ποτέ από τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας.

Ο συγκεκριμένος Τούρκος πολίτης-ιδιοκτήτης ΜΚΟ είχε συλληφθεί από τις Αρχές, ενώ έγιναν και έφοδοι στα γραφεία του, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές και «στικάκια» USB.

Αλλά και κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Ερντογάν, ο ίδιος είχε θεωρηθεί ύποπτος για απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης. Το 2017 προφυλακίστηκε, ενώ όλες οι αιτήσεις για την αποφυλάκισή του απορρίφθηκαν.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2019, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης άσκησε ποινική δίωξη κατά του συγκεκριμένου Τούρκου, αλλά και άλλων 15 ατόμων (επικεφαλής ΜΚΟ, δημοσιογράφων κλπ) για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, κατάλυση της τάξης, φθορά δημόσιας περιουσίας, κατοχή παράνομου υλικού κλπ.

Ο Τούρκος πολίτης προσέφυγε στο ΕΔΑΔ κατά της παρατεταμένης προφυλάκισής του. Αντίθετα, το τουρκικό κράτος ισχυρίστηκε ότι η προφυλάκισή του ήταν σύννομη.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του ΕΔΑΔ: «Το Δικαστήριο δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι ο ενάγων συνελήφθη τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα στο Πάρκο Γκεζί.

Η κυβέρνηση απέτυχε στο να δώσει επαρκή στοιχεία, ώστε να εξηγήσει αυτή τη χρονική διαφορά, μεταξύ των γεγονότων και της προφυλάκισής του. Επιπλέον, τού ασκήθηκε δίωξη περίπου 5,5, χρόνια μετά τα γεγονότα.

Όμως όπως φαίνεται από την δικογραφία, δεν προκύπτει ότι συγκεντρώθηκαν επαρκή στοιχεία.

Το Δικαστήριο επίσης σημείωσε ότι τα ερωτήματα που τέθηκαν στον ενάγοντα δεν είχαν να κάνουν μόνο με τα γεγονότα στο Γκεζί.

Πολλές από τις ερωτήσεις είχαν να κάνουν με πολλά άλλα θέματα, όπως οι συζητήσεις του με δημοσιογράφους.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι ελλείψει στοιχείων, ο ενάγων δεν μπορεί να θεωρεί ύποπτος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.»

Η καταδίκη από το ΕΔΑΔ ήταν ομόφωνη για την προφυλάκιση με συνοπτική δικαστική διαδικασία, ενώ με έξι ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά, ζητείται από το τουρκικό κράτος να προχωρήσει στην άμεση αποφυλάκισή του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ για τα εντάλματα του Διεθνούς Δικαστηρίου - «Θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα»

«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε την κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετ...

Μπάιντεν: «Εξωφρενική» η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα για τη σύλληψη Νετανιάχου

Η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους Ισραηλινούς ηγέτες είναι «εξωφρενική», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπ...

Η FIAT στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης Μελόνι – Κατάσχεση εκατοντάδων αυτοκινήτων από την ιταλική αστυνομία

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης της Ιταλίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis. Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας κατάσχεσε δεκάδες Fiat Topolino στο λιμάνι του Λιβ...

Φόρτωση άρθρων...