Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Χαβάη: Στους 110 οι νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι – Οργή των κατοίκων

Στους 110 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές φωτιές στη Χαβάη. Ο απολογισμός των θυμάτων των πυρκαγιών έφθασε πλέον τους 110 νεκρούς, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι Αρχές του αμερικανικού αρχιπελάγους, που συνεχίζουν τις έρευνες στα αποκαΐδια εν αναμονή της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα.

«Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 110 ανθρώπων», εξήγησε ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνοντας τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων πτωμάτων.

Ο απολογισμός αυτός θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει πολύ πιο βαρύς. Καθώς, μια εβδομάδα μετά την τραγωδία, τα συνεργεία έρευνας και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που ψάχνουν στα αποκαΐδια της Λαχέινα, ιστορικής πόλης του Μάουι, δεν έχουν καλύψει παρά το 38% της ζώνης επιχειρήσεων μέχρι στιγμής, όπως αναγνωρίζουν οι αρχές.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη επιχείρηση», τόνισε η Ντιάν Κρίσγουελ, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA).

Ιατροδικαστές με υλικό για να στηθεί νεκροτομείο εκστρατείας έφθασαν για να ενισχύσουν τις προσπάθειες τη Δευτέρα. 

Στις ομάδες που επιχειρούν στο πεδίο συμμετέχουν πλέον ειδικοί που είχαν εργαστεί όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σε αεροπορικά δυστυχήματα, προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές.

Το καθήκον παραμένει δυσχερές, πρέπει να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν τα πτώματα στη Λαχέινα, που μέτραγε 12.000 κατοίκους πριν από την καταστροφή. Η αληθινή έκταση της τραγωδίας δεν θα αποκαλυφθεί παρά σε εβδομάδες.

Η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα. Πολλές κατοικίες μετατράπηκαν σε σωρούς από γκρίζα στάχτη και συχνά τα θύματα που εντοπίζονται είναι πέραν πάσης αναγνωρίσεως.

Ελάχιστα πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί έως τώρα. Οι Αρχές έχουν απευθύνει εκκλήσεις στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της αναγνώρισης.

Οι Αρχές πρέπει να δημιουργήσουν «σύστημα κάποιου είδους» που θα επιτρέπει συγγενείς των παραθεριστών που αγνοούνται να πηγαίνουν στο «τοπικό αστυνομικό τμήμα» παντού στις ΗΠΑ για να δώσουν γενετικό υλικό, εκτίμησε ο Άνταμ Γουάιντραουμπ, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης κρίσεων της Χαβάης.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο αριθμός μειώνεται, στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους. Όμως άλλοι θα προστεθούν στα θύματα της τραγωδίας.

Οργισμένοι οι κάτοικοι

Στην Χαβάη οι τοπικές Αρχές επικρίνονται έντονα. Οι σειρήνες συναγερμού, που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις τσουνάμι, δεν ενεργοποιήθηκαν. Οι ειδοποιήσεις μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και κινητών τηλεφώνων ήταν ανώφελες για τους περισσότερους εξαιτίας των διακοπών ρεύματος.

Ζωσμένοι από τις φλόγες χωρίς προειδοποίηση, δεκάδες κάτοικοι στη Λαχέινα έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Διενεργείται έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς το αίσθημα πως εγκαταλείφθηκαν γίνεται ακόμη πιο έντονο για αρκετούς κατοίκους.

Σε βάρος της εταιρείας Hawaiian Electric κατατέθηκε μήνυση. Κατηγορείται για αμέλεια, συγκεκριμένα ότι δεν διέκοψε την ηλεκτροδότηση όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές, κάτι που πιθανόν επιδείνωσε τα πράγματα, καθώς κάηκαν πολλοί στύλοι και υποσταθμοί του δικτύου διανομής.

«Κατά τη γνώμη μου αυτό που έγινε αγγίζει την παράλειψη» [σ.σ. καθήκοντος], αναφέρει η Ανελίς Κόχραν, που έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε πριν από λίγο από την Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας ότι θα είναι υποψήφια στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της "Αδέλφια της Ιταλίας". ...

Φόρτωση άρθρων...