Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Χαβάη: Στους 99 οι νεκροί από τις φωτιές - 1.300 οι αγνοούμενοι

Πλανήτης

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις μεγάλες πυρκαγιές στη Χαβάη. Ο αριθμός των νεκρών στην πυρόπληκτη πόλη Λαχέινα στην Χαβάη ανήλθε στους 99, καθώς συνεργεία ανάκτησης με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνέχισαν τις έρευνες στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, Τζον Πελετιέ, είπε ότι περίπου το 25% της πόλης έχει ερευνηθεί μέχρι στιγμής.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο κυβερνήτης Τζος Γκριν είπε ότι εκτός από τις προσπάθειες ανάκαμψης, διεξάγονται εργασίες για τη μετάβαση των εκτοπισθέντων από τα καταφύγια εκκένωσης και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Επίσης, ο Γκριν δεσμεύτηκε ότι θα παρασχεθούν τουλάχιστον 36 εβδομάδες στέγασης. «Η κλίμακα της καταστροφής είναι απίστευτη», είπε ο Γκριν, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη θα πάρει χρόνο. Τα συνεργεία της HECO εργάζονται επίσης για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο West Maui και την πραγματοποίηση επισκευών στο δίκτυο. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 400 από τους 750 στύλους ηλεκτρικής ενέργειας στο Δυτικό Μάουι έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Επιπλέον, περισσότεροι από 300 μετασχηματιστές υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Με εκατοντάδες ανθρώπους να αγνοούνται στο Μάουι, οι ομοσπονδιακές αρχές εξακολουθούν να αποκαλούν την απάντησή τους στη Λαχέινα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, οι ομοσπονδιακές αρχές πιστεύουν ότι σημαντικά ζητήματα επικοινωνίας μπορεί να εξακολουθούν να εμποδίζουν ορισμένους ανθρώπους να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους.

Ο «Ερυθρός Σταυρός» βοηθά στις προσπάθειες επανένωσης και η κομητεία έχει δημιουργήσει ένα κέντρο πόρων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναφέρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται και να παρέχουν δείγματα DNA για πιθανή ταυτοποίηση.

«Ο τραγικός απολογισμός θα διπλασιαστεί»

«Κατά τη διάρκεια των δέκα επόμενων ημερών, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί», τόνισε ο Τζος Γκριν. Τα περισσότερα από τα θύματα που έχουν εντοπιστεί ως εδώ βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό, διευκρίνισε ο κυβερνήτης.

Δεκάδες άνθρωποι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν από τον πύρινο εφιάλτη. Αναφερόμενος στην «τραγωδία», ο Τζος Γκριν την απέδωσε, εν μέρει τουλάχιστον, «στην κλιματική αλλαγή».

Στη Λαχέινα των 12.000 κατοίκων, άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των πτωμάτων.

Οι αρχές καταμετρούν 1.300 αγνοούμενους σε αυτό το στάδιο, κατά τον κυβερνήτη Γκριν. Ο αριθμός μειώνεται στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο νησί Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους. Τα αίτια και οι περιστάσεις υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία, παραμένουν ασαφείς. Το σίγουρο είναι πως κατέλαβαν κατοίκους εξαπίνης.

Την αγανάκτηση πολλών πολιτών επιτείνει το ότι οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη Λαχέινα και γύρω από αυτή: έχουν στήσει οδοφράγματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 28 Απριλίου

Γεγονότα 1686: Δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα 1788: Το Μέριλαντ γίνεται η έβδομη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών 1789: ...

Φόρτωση άρθρων...