Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Χαβάη: Χάθηκαν τα ίχνη 1302 ανθρώπων - Οι σοροί «είναι τόσο εύθραυστες που διαλύονται»

Μόλις δύο από τους 93 νεκρούς της φωτιάς έχουν ταυτοποιηθεί. Η τεράστια καταστροφή στη Λαχέινα φαίνεται προκλήθηκε από ελαττωματικό εξοπλισμό της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτροδότησης.

Πλανήτης

Δραματική είναι η κατάσταση στη Χαβάη μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές. Μόνο δύο από τους περίπου 93 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις δασικές πυρκαγιές στο Μάουι της Χαβάης έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα, με τους αξιωματούχους να περιγράφουν ορισμένα λείψανα σε αποσύνθεση, ενώ μόνο το 3% της ζώνης καταστροφής έχει ερευνηθεί μέχρι στιγμής.

«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανοικοδομηθεί η Lahaina. Φαίνεται ότι έσκασε βόμβα», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι Τζον Πελετιέ προτρέποντας τους επιζώντες από τις πυρκαγιές να παράσχουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στην ήδη δύσκολη αποστολή αναγνώρισης των νεκρών. 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το πρωί της Κυριακής, ο Πελετιέ τόνισε τη φρίκη της προσπάθειας έρευνας, περιγράφοντας ανθρώπινα λείψανα τόσο εύθραυστα που σπάνε στα χέρια των συνεργείων έκτακτης ανάγκης και καταλήγουν να διασκορπίζονται στο έδαφος.

«Ήταν τόσο καταστροφική η λαίλαπα που «έλιωσε μέταλλο», πρόσθεσε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Αστυνομίας.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει μια εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι αγνοούνται, με ανεπίσημη καταμέτρηση να ανεβάζει σε 1.302 τα άτομα που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι πιο εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο θέρετρο Λαχάινα με πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκων.

Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν είπε ότι τουλάχιστον 2.200 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στο δυτικό Μάουι, με τη συνολική ζημιά να υπολογίζεται σε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα περισσότερα από τα κατεστραμμένα κτίρια ήταν σε κατοικημένες περιοχές.

Τι προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή στη Λαχέινα

Παρόλο που ακόμα δεν υπάρχει  επίσημο πόρισμα για τα αίτια της ολοκληρωτικής καταστροφής στην πόλη Λαχέινα, μεγάλο μέρος της οποίας μετατράπηκε σε στάχτη από την επέλαση της πυρκαγιάς, υπάρχουν πολλοί που αποδίδουν ευθύνες για την έκταση της καταστροφής στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης Hawaiian Electric, σύμφωνα με τη «New York Post».

Αρχικά η εταιρεία είχε δεχτεί επικρίσεις επειδή δεν διέκοψε έγκαιρα την παροχή ρεύματος σε περιοχές όπου εξαπλώνονταν οι φλόγες. Τώρα όμως, μια ομάδα δικηγόρων που ερευνούν τα αίτια των φονικών πυρκαγιών ισχυρίζονται ότι πολλές εστίες μπορεί να ξεκίνησαν από ελαττωματικό εξοπλισμό της Hawaiian Electric.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία - βίντεο, μαρτυρίες, η πορεία της πυρκαγιάς και εξαρτήματα που απέμειναν στον τόπο της καταστροφής - που «δείχνουν» ότι η φωτιά που κατέστρεψε τη Λαχέινα ξεκίνησε από εξοπλισμό της Hawaiian Electric» είπε στο Bloomberg ο Μικαλ Γουατς, η δικηγορική εταιρεία του οποίου διεξάγει έρευνα σχετικά με το τι συνέβη στην ιστορική πόλη. Ακόμα δύο νομικές φίρμες συμφωνούν, λέγοντας ότι και οι δικές τους έρευνες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή οι ελαττωματικές υποδομές της Hawaiian Electric πυροδότησαν τις φλόγες που έκαναν στάχτη μεγάλα μέρη του διάσημου θερέτρου την περασμένη εβδομάδα.

Η Hawaiian Electric, που παρέχει ρεύμα στο 95% των κατοίκων της πολιτείας της Χαβάης, ανέφερε σε δήλωση ότι είναι αδύνατον προς το παρόν να προοσδιοριστεί η αιτία των πυρκαγιών, αφού μεγάλο μέρος της Λαχέινα παραμένει αποκλεισμένο λόγω των ερευνών των συνεργείων που ψάχνουν τα συντρίμμια για σορούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Οι αρχές της Λετονίας, βαλτικής χώρας και γειτονικής της Ρωσίας, κάλεσαν τους πολίτες τους να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια, με αφορμή την παρ...

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Φόρτωση άρθρων...