Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Υπόθεση «Bygmalion»: Ένοχος ο Σαρκοζί - Σε κατ΄ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι»

Πλανήτης

Ένοχος κρίθηκε ο Νικολά Σαρκοζί, για την υπόθεση «Bygmalion», η οποία έχει να κάνει με τις παράνομες δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές Εκλογές του 2012.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, όμως θα παραμείνει σε κατ΄ οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»).

«Ο Νικολά Σαρκοζί γνώριζε το ύψος του ανώτατου ορίου, ήξερε ότι το στοίχημα ήταν να αποφευχθεί η υπέρβαση. Όμως, συνέχισε να πραγματοποιεί συναντήσεις, επέτρεψε νέες υπηρεσίες, πραγματοποίησε έξοδα και παρέλειψε οικειοθελώς, ως υποψήφιος, να ασκήσει έλεγχο στα έξοδα», αποφάνθηκε η πρόεδρος του ποινικού δικαστηρίου.

H πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι αυτή η απάτη «υπονόμευσε την εμπιστοσύνη που αναμέναμε από τους κατηγορούμενους» και «υπονόμευσε την ανησυχία του νομοθέτη για διαφάνεια».

Η πρόεδρος του 11ου σωφρονιστικού επιμελητηρίου στο Παρίσι, Καρολίν Βιγκιέ, αποφάνθηκε ότι, εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί, το δικαστήριο έκρινε ένοχους και 13 συνεργάτες του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, για συνέργεια στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ο Ζερόμ Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του τότε προέδρου, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο Λαβριγιέ ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή. H εκδίκαση της υπόθεσης «Bygmalion» ξεκίνησε τον Μάιο. Ο Νικόλα Σαρκοζί κατέθεσε στο δικαστήριο στις 15 Ιουνίου ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα κι ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατείας του 2012, όταν διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

Έφεση θα ασκήσει ο Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απόφασης του δικαστηρίου που τον έκρινε σήμερα ένοχο για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του στην προεδρία το 2012, ανακοίνωσε ο Τιερί Ερζόγκ, συνήγορος του πρώην Προέδρου της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ μπορεί να οδηγήσει η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας «Francis Scott Key» στη Βαλτιμόρη, μετά από την πρόσκρουση σε αυτή του φορτηγού πλοίου «DALI» την Τρίτη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη πληρωμή ναυ...

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Φόρτωση άρθρων...