Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Ζελένσκι: «Η Ε.Ε. αναγνώρισε πως η Ουκρανία δεν είναι σύνορο μεταξύ των Ορκ και των ξωτικών»

Πλανήτης

«Το καθεστώς του υποψήφιου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί έναν νέο τόμο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας, η οποία έχει μόνο μία επιλογή την πλήρη ένταξη στην Ένωση». 

Τα παραπάνω δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε κοινή ομιλία με τον πρόεδρο της ουκρανικής βουλής, Ρουσλάν Στέφαντσουκ και τον Πρωθυπουργό, Ντένις Σμίγκαλ.

«Το καθεστώς της υποψηφιότητας δεν είναι απλώς ένα νέο βήμα. Πρόκειται για μια νέα κορυφή. Δεν είναι μια νέα παράγραφος, δεν είναι μια νέα σελίδα ή ακόμη και ένα νέο τμήμα. 

Πρόκειται για έναν νέο τόμο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας, τον οποίο αρχίσαμε να γράφουμε σήμερα. Και από σήμερα, το βιβλίο αυτό δεν έχει άλλες επιλογές παρά μόνο μία: Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον. Από σήμερα, αυτό έχει καθοριστεί σε επίσημο επίπεδο», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας είναι ένα υποχρεωτικό στάδιο από το οποίο έχουν περάσει οι περισσότερες χώρες για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αυτό είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή και όχι μόνο ένα νέο όνομα, αλλά ένα νέο καθεστώς και μια νέα εικόνα.

«Σήμερα αναγνωρίζεται το εξής: Η Ουκρανία δεν είναι γέφυρα, δεν είναι μαξιλάρι μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, δεν είναι ρυθμιστικό πεδίο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, δεν είναι σφαίρα επιρροής, δεν είναι «γκρίζα» ζώνη, δεν είναι έδαφος διέλευσης, δεν είναι σύνορο μεταξύ των Ορκ και των ξωτικών. Η Ουκρανία είναι ένας μελλοντικός ισότιμος εταίρος για τουλάχιστον 27 χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στις 28 Φεβρουαρίου, όταν «εν μέσω οχυρώσεων και αμμόσακων, στις παύσεις μεταξύ των σειρήνων αεροπορικών επιδρομών» υπογράφηκε η αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί ήταν επιφυλακτικοί και θεωρούσαν τις πιθανότητες της Ουκρανίας απατηλές.

«Θέλω να τονίσω ένα πολύ σημαντικό σημείο. Αλλάζουμε την Ουκρανία για τους εαυτούς μας, όχι για κάποιον άλλο. Εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις όχι λόγω των απαιτήσεων κάποιου, αλλά λόγω των δικών μας πεποιθήσεων. Η Ουκρανία δεν επιδιώκει να ενταχθεί, αλλά να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Από σήμερα, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στις εργασίες ορισμένων οργάνων και νέων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόσβαση στα οποία περιορίζεται σε τρίτες χώρες. Σήμερα απαλλαγήκαμε από αυτόν τον ταπεινωτικό ορισμό. Η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ έτσι στην ουσία, αλλά η επίσημη ορολογία μας αποκαλούσε έτσι. Το ξεφορτωθήκαμε. Δεν είμαστε τρίτη χώρα. Ούτε η δέκατη, ούτε η εκατοστή, είμαστε ένα μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία έχει ενωθεί και ο κόσμος έχει δει το μοναδικό μας χαρακτηριστικό: όσο περισσότερο δεν μας πιστεύουν, τόσο καλύτερα τα καταφέρνουμε εμείς.
 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ξεκινά η διανομή χαπιών ιωδίου υπό τον φόβο πυρηνικής επίθεσης (Video)

Τη διανομή χαπιών ιωδίου ετοιμάζει η Kυβέρνηση της Ουκρανίας σε ενδεχόμενο ρωσικής πυρηνικής επίθεσης. Ο δήμος του Κιέβου ανακοίνωσε ότι διανέμει χάπια ιωδιούχου καλίου σε συντο...

Αντεπίθεση της Ουκρανίας: Το Κίεβο παίρνει πίσω εδάφη που προσάρτησε η Ρωσία (χάρτες)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη εδαφών που κατείχε η Ρωσία σχεδόν από την αρχή του πολέμου. Η αντεπίθεση προχωρά με μεγάλη ταχύτητα σε δύο μέτωπα,...