Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Ζελένσκι στο φόρουμ του Νταβός: «Τώρα θα αποφασιστεί αν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο»

Πλανήτης

«Είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω στο φετινό Νταβός, το θέμα του οποίου είναι ότι η Ιστορία έχει φθάσει σε «σημείο καμπής», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης, απευθυνόμενους στους συνέδρους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Φέτος, η φράση «σημείο καμπής» είναι κάτι περισσότερο από ρητορική - αυτή είναι η στιγμή που θα αποφασιστεί αν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν αυτό γίνει, τότε δεν έχουν νόημα συγκεντρώσεις όπως το Νταβός».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά να επιβληθούν «μέγιστες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις επί του παρόντος σε βάρος της Μόσχας», υποστηρίζει ο Ουκρανός Πρόεδρος και ζητά: πλήρες εμπάργκο πετρελαίου, αποκλεισμό όλων των ρωσικών τραπεζών από τα παγκόσμια συστήματα - χωρίς εξαιρέσεις- και πλήρη διακοπή όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων με τη Ρωσία.

Aπευθυνόμενος στους ηγέτες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Νταβός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε όσους δεν έχουν εγκαταλείψει ακόμη τη Ρωσία να το πράξουν με τον ίδιο να τους καλωσορίζει στην πατρίδα του.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο με την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων χωρών από τη Ρωσία, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για τα «αιματοβαμμένα συμφέροντα» της Ρωσίας», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Κάθε εταιρεία που εγκαταλείπει τη Ρωσία είναι ευπρόσδεκτη να μετακομίσει στην αγορά της Ουκρανίας... οι εταιρείες θα ωφεληθούν υποστηρίζοντας πραγματικά την ελευθερία», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις ξένες εταιρείες να συμμετέχουν στη τεράστια πρόκληση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

«Και αυτή η ανοικοδόμηση θα μπορούσε εν μέρει να χρηματοδοτηθεί με τον εντοπισμό των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είναι κρυμμένα στο εξωτερικό, τη δέσμευση τους και τη διάθεσή τους σε ένα ειδικό ταμείο που θα βοηθήσει όλους όσοι έχουν πληγεί απ' αυτό τον πόλεμο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Πιθανό να διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία εκδιώχθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ το 2022, έπειτα από θητεία μόλις 49 ημερών, δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να διεκδικήσ...

Ανάλυση Jerusalem Post για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Ποια θα είναι η απάντηση του Τελ Αβίβ

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έπειτα από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Οι διπλωματικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ...

Φόρτωση άρθρων...