Παρασκευή
10 Μαΐου 2024

Ζεσταίνεται η «πολεμική μηχανή» του Ισραήλ - Απο μια κλωστή κρέμεται η γενικευμένη εμπλοκή της Χεζμπολάχ - Αγωνία για τους αμάχους

Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη προειδοποιεί ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Πλανήτης

Θέμα χρόνου είναι η χερσαία στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τα τελεσίγραφα των Ισραηλινών για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας, λήγουν το ένα μετά το άλλο. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη μετακινηθεί προς το Νότο, την ώρα που η Χαμάς καταγγέλλει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κομβόι αμάχων με 70 νεκρούς, κάτι που διαψεύδει το Τελ Aβίβ και αντιτείνει ότι στις εφόδους που πραγματοποιεί στη Γάζα εντόπισε νεκρούς ομήρους.

Tαυτόχρονα εντείνεται ο φόβος για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με πιθανή εμπλοκή της Χεσμπολάχ.

Στα αξιοσημείωτα της 7η ημέρας από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων είναι ότι ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας.ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού πρώτα επισκέφθηκε δύο από τα αιματοβαμμένα κιμπουτς ζήτησε από τους στρατιώτες να είναι «έτοιμοι για το επόμενο στάδιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε σήμερα από τη Βηρυτό ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τους φόβους για μια ανάφλεξη στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ φοβούνται το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου στα σύνορα με τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να παρέμβει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εάν το Ισράηλ ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι ο Αμπντολαχιάν συνομίλησε με τον Σάλεχ αλ Αρούρι, στέλεχος της Χαμάς και τον Ζιάντ αλ-Ναχάλα, τον ηγέτη του Ισλαμικού Τζιχάντ. Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

Μολονότι η Τεχεράνη στηρίζει τη Χαμάς, η ιρανική ηγεσία επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι.

Αγωνία μετά τη λήξη του τελεσιγράφου του Ισραήλ

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, θεωρείται ως ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού. Μια χερσαία εισβολή που περιλαμβάνει αστικές μάχες και ενέχει τεράστιους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό που δεν έχει που να κρυφτεί σε αντίθεση με τους μαχητές της χαμάς που έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρο δίκτυο υπόγειων τούνελ.

Ζεσταίνεται η «πολεμική μηχανή» του Ισραήλ – Αγωνία για την ασφαλή έξοδο των αμάχων από τη Γάζα
 

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με Αίγυπτο

Η αγωνία για τους Παλαιστινίους που μαζεύουν όπως όπως τα λιγοστά υπάρχοντά τους και φεύγουν με κάθε τρόπο από στη Λωρίδα της Γάζας μεγαλώνει μετά τη λήξη του ισραηλινού τελεσίγραφου του Ισραήλ για ασφαλή έξοδό τους από την πολιορκημένη περιοχή όπου κρυβονται οι ένοπλοι της Χαμάς.

Στα σύνορα με την Αίγυπτο, μαζί με τους Παλαιστίνιους, συρρέουν αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας. Η άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει σε ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στην πολιορκημένη περιοχή οδήγησε τις Αιγυπτιακές Αρχές να μπλοκάρουν το άνοιγμα της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, η οποία επρόκειτο να μείνει ανοιχτή για πέντε ώρες. Μάταια όμως. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διπλωματικές πιέσεις για να δοθεί περισσότερος χρόνος να βρεθεί λύση, να ανοίξει η Αίγυπτος τα σύνορα για να μπορέσει ο άμαχος πληθυσμός να διαφύγει από την περιοχή που αναμένεται να γίνει σημείο σφοδρών συγκρούσεων.

Ζεσταίνεται η «πολεμική μηχανή» του Ισραήλ – Αγωνία για την ασφαλή έξοδο των αμάχων από τη Γάζα

Απο μια κλωστή κρέμεται η γενικευμένη εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων τα ισραηλινά στρατεύματα ανταποδίδουν πυρά στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο. Αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι φιλοϊρανική οργάνωση εκτόξευσε όλμους και αντιαρματικά πυρά προς το όρος Ντοβ κατά θέσεων του Ισραηλινού στρατού.

Μέσα στη νύχτα μάλιστα οι Ισραηλινοί εξουδετέρωσαν με drone ενόπλους της οργάνωσης που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος. Πυρά και εκρήξεις αντηχούσαν ως την Χάιφα που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή κατέγραψε την ανησυχία των κατοίκων για την αναζωπύρωση του βορείου μετώπου.

Επίσκεψη Νετανιάχου στους στρατιώτες πριν από την χερσαία επίθεση

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο, ημέρα αργίας, Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτήν.

Ζεσταίνεται η «πολεμική μηχανή» του Ισραήλ – Αγωνία για την ασφαλή έξοδο των αμάχων από τη Γάζα
Tην χερσαία επίθεση στη Γάζα προανήγγειλε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη σημερινή επίσκεψή του σε ειδικές δυνάμεις.

Ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, που δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του. O πρωθυπουργός του Ισραήλ που δέχεται σφοδρές επικρίσεις επισκέφθηκε για πρώτη φορά δυο από τα κιμπούτς που εισέβαλαν οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφονόντας δεκάδες ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...