Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Άλλο παροχές, άλλο... φιλοδωρήματα

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκμεταλλευόμενος την δημοσιονομική χαλάρωση που έχει αποφασιστεί για όλη την Ευρώπη αλλά και το... «μαξιλάρι» που βρήκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να δείξει ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς  -εξ ού και επιμένει, παίζοντας έναν, με θεατρικούς όρους, «κόντρα ρόλο», να χαρακτηρίζει τη ΝΔ «κόμμα λαϊκό». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, απαντά επιχειρώντας να διακρίνει την παροχή και την βοήθεια από το... φιλοδώρημα. 

Το θέμα έχει απασχολήσει όλα τα επιτελικά στελέχη της Κουμουνδούρου με όρους πολιτικής στρατηγικής, αφού το Μαξίμου επιχειρεί, με τα «πενηντατόσα» δισεκατομμύρια που «έχει ρίξει» στην αγορά, να αμφισβητήσει το μόνο πράγμα που ουδέποτε αμφισβητήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και το βράδυ της μεγάλης του ήττας τον Ιούλιο του 2019: ότι, δηλαδή, θα φροντίσει καλύτερα τους φτωχούς και τους αναξιοπαθούντες από την «νεοφιλελεύθερη Δεξιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το «ξεχασμένο» πλαίσιο

Για καιρό, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούσαν ότι και μόνο το να σκεφτεί κανείς το πλαίσιο εντός του οποίου δρούσαν οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη, είναι αρκετό προκειμένου να μην μπει στον πειρασμό να συγκρίνει την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνη της παρούσης κυβέρνησης. «Εμείς παίζαμε μπουνιές στο Χίλτον με την τρόικα και ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται την ρήτρα διαφυγής και την σύσταση της Κομισιόν να ρίξουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρήμα στην αγορά», έλεγαν στην Κουμουνδούρου.

Ωστόσο, όσο διαπίστωναν ότι η ΝΔ επιχειρεί να προβάλει τα φιλολαϊκά χαρακτηριστικά της –ακόμη και όταν πολλές δεν τα διαθέτει- τόσο καταλάβαιναν ότι οι πολίτες δεν λαμβάνουν υπόψη τους το πλαίσιο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ήταν έτοιμοι να συγκρίνουν μήλα με... πορτοκάλια. 

Άλλη σύγκριση

Κάπως έτσι, λοιπόν, η επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου έχει αλλάξει –και αυτό φάνηκε και την περασμένη εβδομάδα, κατά την άγρια μάχη απαξίωσης του «food pass» που έδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: στον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, απευθύνονται στις «ενδιαφερόμενες» κοινωνικές, ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες και τούς υπενθυμίζουν ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς έδινε περισσότερα σε περισσότερους ακόμη κι όταν είχε απέναντί της την τρόικα και τα ταμεία του κράτους άδεια. «Με εμάς οι συνταξιούχοι έπαιρναν 13η σύνταξη, με Μητσοτάκη παίρνουν αυξήσεις-ψίχουλα μόνο οι μισοί απ’ αυτούς –κι αυτό με νόμο δικό μας», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει κόψει ακόμη και αυτά τα σχολικά γεύματα που είχαν πολύ θετική επίδραση, ειδικά σε φτωχές και λαϊκές περιοχές που τις «θερίζει» η ανεργία. «Με εμάς, είχε δρομολογηθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ που αφορούσε περισσότερο τους φτωχότερους και λιγότερο τους πλούσιους. Η κυβέρνηση υπονόμευσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αυξάνοντας τις αντικειμενικές στις φτωχές περιοχές, ενώ «χάρισε» τον συμπληρωματικό φόρο στους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους βαθύπλουτους», λένε οι ίδιοι παράγοντες. 

Άλλη «συνταγή»

Ταυτοχρόνως, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν και σε κάτι άλλο: στο ότι το θέμα δεν είναι μόνο τί δίνεται και πόσο στοιχίζει στον προϋπολογισμό, αλλά και κατά πόσον αυτό διασφαλίζει την «αξιοπρέπεια»  όσων έχουν ανάγκη στήριξης. Ακόμη και το ίδιο να βοηθούσαν κάποιον το market pass με τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, το ένα είναι φιλοδώρημα και καθιστά τους πολίτες «εξαρτημένους» από τις εκάστοτε διαθέσεις της κυβέρνησης, το άλλο αποτελεί διαρθρωτικού τύπου παρέμβαση που δείχνει ότι το κράτος αντιμετωπίζει με σεβασμό όλους όσοι έχουν ανάγκη», είναι το κύριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει όχι απλώς να απαξιώσει ως «φιλοδωρήματα» τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα «δώρα» και τα «καλάθια», αλλά και να τα συνδέσει ευθέως με τις ψηφοθηρικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Έτσι, έστω άρρητα, θα θέσει και στην κοινωνία ένα σοβαρό ερώτημα, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται: αν θα αποδεχθούν οι πολίτες να έχει συγκεκριμένη «τιμή» η ψήφος τους. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...