Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ανδρουλάκης - Παπανδρέου - Λοβέρδος: Άλλο σκηνικό, έναν χρόνο μετά

Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος, διεκδίκησαν και οι τρεις την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν από έναν χρόνο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε στον δεύτερο γύρο. Σε αυτόν τον πολέμησε με μανία ο Γιώργος Παπανδρέου, που διεκδικούσε για δεύτερη φορά τη θέση. Αντίθετα, τον στήριξε από την πρώτη μέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος, που είχε ήδη βγει εκτός κούρσας. Έναν χρόνο μετά, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην…

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα κοσμούν αμφότεροι τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με την ηγεσία να προσβλέπει στις ψήφους και των δύο που ποσοτικά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Και όμως, η συμπεριφορά των δύο απέναντι στην ηγεσία δεν είναι ίδια. Ούτε βεβαίως εκείνη της ηγεσίας απέναντι στους δύο. Αρκεί κανείς να δει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε η Χαριλάου Τρικούπη στην αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από την ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μετά από 16 χρόνια και την επανεκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής για τις Μελλοντικές Δυνατότητες Ασφάλειας και Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μετά από 16 χρόνια, παραδίδοντας στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και με τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να του επιφυλάσσουν την τιμή της ανάδειξής του σε Επίτιμο Πρόεδρό τους.

Στο άκουσμα της είδησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης συνεχάρη δημοσίως τον νέο πρόεδρο και παρατήρησε ότι μπροστά μας υπάρχουν παγκόσμιες προκλήσεις, που απαιτούν μία ισχυρή σοσιαλδημοκρατία με προοδευτικές πολιτικές για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και εμπέδωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Όσο για τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, σημείωσε πως «ήταν ιδιαίτερη τιμή για την πατρίδα μας και την παράταξή μας το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διετέλεσε επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επί 16 χρόνια». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «η απόφαση του Συνεδρίου να οριστεί Επίτιμος Πρόεδρος αποτελεί ουσιαστική αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του».

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι όσοι παρατήρησαν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ανακοίνωση, συγχαρητήρια δήλωση, ή έστω ανάρτηση για την επανεκλογή στην Μαδρίτη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής για της Μελλοντικές Δυνατότητες  Ασφάλειας και Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Μήπως επειδή δεν πρόκειται για αντίστοιχες θέσεις σε επίπεδο ακτινοβολίας; Ούτε κατά διάνοια. Οι σχέσεις της ηγεσίας του κόμματος με τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουν από καιρό διαρραγεί, αν και ουδείς θα ανέγειρε εσωκομματικό ζήτημα στον δρόμο προς τις κάλπες. Θα ήταν ωστόσο ασφαλές να ισχυριστεί κανείς ότι κάποιες από τις δημόσιες αναφορές του πρώην υπουργού ενόχλησαν την Χαριλάου Τρικούπη, που πάντως ουδέποτε αντέδρασε δημοσίως.

Για παράδειγμα δεν πέρασε απαρατήρητη η δήλωση Λοβέρδου ότι οι υποκλοπές δεν είναι λόγος να πάει η χώρα σε εκλογές, ούτε η ενόχλησή του αργότερα για τον μη σχολιασμό των πρόσφατων δηλώσεων Μαντζουράνη για τα πρόσωπα που ‘κρεμάστηκαν στα μανταλάκια’ για την υπόθεση Novartis, ενώ ήταν εξ αρχής αθώα. Κυρίως όμως, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες δημόσιες δηλώσεις του πρώην υπουργού για την πολιτική στρατηγική του κόμματος. Η κριτική του πως «ό,τι πιο θλιβερό για ένα πολιτικό κόμμα είναι οι ίσες αποστάσεις», με την υποσημείωση ότι «εγώ δεν είμαι ισαποστάκιας. Ο λαός μας εξέλεξε για να έχουμε θέσεις και όχι για να ρωτάμε τι λένε οι άλλοι για να πάρουμε και εμείς θέση», από τον προηγούμενο Φεβρουάριο ακόμα, είχε γίνει ‘κόκκινο πανί’ για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Αντιστοίχως, κάπως …προκλητική υπήρξε η δήλωση Λοβέρδου ότι έχει τις ικανότητες να γίνει πρωθυπουργός και το μπορεί, όπως επίσης οι αποθεωτικές δηλώσεις του για τον Αντώνη Σαμαρά από τα Τρίκαλα προ μηνός περίπου και για τον Άδωνι Γεωργιάδη κατά καιρούς.

Αυτά και πολλά άλλα, που πάντως, είναι ειλημμένη απόφαση να μην απαντηθούν. Και έτσι θα γίνει… 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές - Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα

«Πέντε πάνω, πέντε κάτω» η Κυβέρνηση «θα τα βρει» έως την 9η Ιουνίου, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών και τα διλήμματα που τέθηκαν με προεξάρχον την «σταθερότητα» στην οποία ομνύ...

Φόρτωση άρθρων...