Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

«Ανταρτοπόλεμος» δύο μηνών με στόχο την «ψαλίδα»

Την ώρα που στο Μαξίμου προσδοκούν –και κάνουν... ό,τι μπορούν γι’ αυτό- ότι οι επόμενες «φουρνιές» δημοσκοπήσεων θα δείχνουν αποκατάσταση των πληγών της κυβέρνησης και επιστροφή της «ψαλίδας» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στα παλιά, «γνώριμα» ποσοστά, στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν ήδη έναν άγριο πόλεμο φθοράς με βασική επιδίωξη όχι απλώς να μην ανοίξει ξανά η ψαλίδα, αλλά να ακολουθήσει αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Βεβαίως, ανεξαρτήτως τού αν τα «2 και κάτι» και τα «3 και κάτι» παρουσιάζονται εν μέρει σαν «4 και κάτι», η πλειονότητα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βέβαιη ότι το πολιτικό παίγνιο έχει ανοίξει και πως οι εκλογές θα είναι «ντέρμπι» -κι αυτό στην καλύτερη για την Ν.Δ. περίπτωση. 

Με άλλα λόγια, η συγκλίνουσα εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι πως το τραύμα από τα Τέμπη και η καταρράκωση του προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «τεχνοκράτη» και «μεταρρυθμιστή» είναι εξελίξεις ανεπίστρεπτες, που σηματοδοτούν μία νέα πολιτική συγκυρία, κατά την οποία ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει μία εκλογική μάχη με εντελώς νέα δεδομένα. Χωρίς, δηλαδή, να μπορεί να «πατήσει» στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» -ελέω και υποκλοπών...- αλλά και με το προφίλ του «τεχνοκράτη» και του «επαρκούς διαχειριστή» να έχει τρωθεί αποφασιστικά.

Πόλεμος φθοράς

Όπως και να έχει, πλέον η de facto προεκλογική αντιπαράθεση να διευρυνθεί θεματολογικά και θα μπαίνουν καθημερινά όλα τα θέματα: η χθεσινή παρέμβαση Τσίπρα για τα ύδατα και η δέσμευσή του ότι «η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού» θέτει στον δημόσιο διάλογο ένα ζήτημα που κι εκείνο έχει τραυματίσει την Κυβέρνηση. 

Είναι ενδεικτικό ότι το Μαξίμου αναγκάστηκε να αφήσει να διαρρεύσει ότι «με εντολή Μητσοτάκη» (sic) άλλαξαν περίπου τα... μισά άρθρα του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου πριν ψηφιστεί, το οποίο, άλλωστε, «σταύρωσε» και η «Καθημερινή» ως υπόδειγμα κακής και πρόχειρης νομοθέτησης και ως συρραφή εξυπηρετήσεων και ρουσφετιών.

Όλα τούτα, φυσικά, στον απόηχο της νέας τροπής που πήρε η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, μετά την αυτοψία του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα και το φιάσκο του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου, όταν διαψεύσθηκε από τον εργαζόμενο βάρδιας αναφορικά με το αν υπάρχει τηλεδιοίκηση ή όχι. 

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή και ερώτηση για την μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, με στόχο να καταδείξει ότι αυτή έχει χρώμα... «γαλάζιο», ενώ έχει ήδη ριφθεί ο κύβος για επιστροφή του κόμματος στα πλήρη κοινοβουλευτικά του καθήκοξντα (ήτοι και στις ψηφοφορίες) όταν έρθουν στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση οι αποζημιώσεις στους τραυματίες και στους συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. 

Με τα παραπάνω αλλά και όλα τα μεγάλα ζητήματα που εφεξής καθημερινά θα αναδεικνύει με ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελούν ξεχωριστές ψηφίδες που θα «κουμπώνουν» στο ίδιο παζλ: στην απόπειρα να μην «αναπνεύσει» η κυβέρνηση από τώρα ως τα τέλη Μαΐου, οπότε και, κατά προαναγγελία του πρωθυπουργού, θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...