Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Από τον Πάτση στον Τσιάρα, με... ενδιάμεσο στόχο Πιερρακάκη

«Η Κυβέρνηση έχει «τραυματιστεί». Αυτή η εκτίμηση-παραδοχή του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου (Στο Κόκκινο) εξηγεί για ποιον λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο σκάνδαλο Πάτση, θέτοντας στο στόχαστρό της τώρα και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. 

Στην Κουμουνδούρου υπήρξαν και στελέχη που, την περασμένη Τρίτη δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι εν τέλει, παρότι τα περισσότερα ΜΜΕ δεν είχαν καν ασχοληθεί με την υπόθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τον βουλευτή Γρεβενών. 

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το θέμα όντως κινούνταν «χαμηλά» και ο πρωθυπουργός θα μπορούσε, ενδεχομένως, να κάνει ό,τι έκανε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν –να δώσει, δηλαδή, χρόνο στον χρόνο έως ότου «ξεχαστεί»- αρκετοί στην αξιωματική αντιπολίτευση υποψιάστηκαν ότι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απ’ όσο αρχικά φαίνονταν. 

Αλυσίδα αποκαλύψεων

Έτσι, στην αρχική εξίσωση «βουλευτής έχει εισπρακτική που βγάζει τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί και παίρνει και δουλειές από το Δημόσιο» μπήκε η «γαλαντομία» που έδειξε συγκεκριμένη τράπεζα ώστε να δανειοδοτήσει τον κ. Πάτση για να αγοράσει από την... ίδια το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων» ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων. 

Στη συνέχεια, προέκυψαν εύλογα ερωτήματα τίνων δάνεια ήταν αυτά –«αν είναι δάνεια πολιτικών και ο κ. Πάτσης «καθαρίζει» πολιτικούς από τα χρέη τους, είναι άλλης τάξεως ζήτημα», υπογράμμισε με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. 

Αμέσως μετά, κι άλλοι κρίκοι προστέθηκαν στην αλυσίδα: ο ίδιος ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής, «έδωσε το Μαξίμου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, διαμηνύοντας ότι όλοι ήξεραν τί κάνει, αλλά και αποκαλύπτοντας ότι όλο το σαββατοκύριακο ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Γιάννη Οικονόμου για να συνδιαμορφώσουν το δελτίο Τύπου με το οποίο ο βουλευτής απαντούσε στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Διεύρυνση ατζέντας

Με άλλα λόγια, στον ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν την αίσθηση από πολύ νωρίς ότι το Μαξίμου μπορεί και να μην καταφέρει να περιορίσει και να «στεγανοποιήσει» αυτό το πολιτικό τραύμα στην περίπτωση του Ανδρέα Πάτση, εξ ου και ευθύς εξαρχής η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε το στίγμα των προθέσεών της να διευρύνει την ατζέντα, ώστε να καταφέρει να «ξηλώσει» κι άλλο το κυβερνητικό πουλόβερ: τα βέλη της Κουμουνδούρου στράφηκαν στον πολιτικό προϊστάμενο των ΕΛΤΑ, Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν με ενδιαφέρον ότι ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, στην προσπάθειά του να απλώσει ασπίδα προστασίας στον κ. Πιερρακάκη, «έδωσε» τον κ. Σταϊκούρα λέγοντας ότι «είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών η εποπτεία του υπερταμείου (στο οποίο ανήκουν τα ΕΛΤΑ)».  

Ταυτοχρόνως, η αποκάλυψη του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για την ύπαρξη κοινής εταιρείας του Πάτση και της συζύγου του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που δεν είχε δηλωθεί στα «πόθεν έσχες» του Καρδιτσιώτη πολιτικού από το 2016 ως το 2018, δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ήδη από χθες, δια του εκπροσώπου του, ζητεί την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να υποστηρίζει ότι «αντί για υπουργός Δικαιοσύνης, θα πρέπει να καταστεί ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη. Και μπορεί η διαγραφή Πάτση να αποτέλεσε (ευχάριστη) έκπληξη για κάποιους στην Κουμουνδούρου, ωστόσο η εκτίμηση ότι από την διαγραφή ενός βουλευτή μπορεί να φτάσουμε στο «ξήλωμα» ενός υπουργού, συνιστά πλέον σχεδόν βεβαιότητα. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...