Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

«Διεθνοποιεί» τις υποκλοπές ο ΣΥΡΙΖΑ

Για σήμερα, μεταξύ 9 και 10 το πρωί, προγραμματίστηκε ήδη από χθες το έκτακτο ραντεβού του Δημήτρη Τζανακόπουλου με τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής για τις υποκλοπές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει όχι απλώς να μην «πάει πάσο» στο σκάνδαλο, αλλά να το «διεθνοποιήσει». 

Η απόφαση ελήφθη χθες το πρωί: η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής, τους ευρωβουλευτές που μετέχουν στην PEGA και βρίσκονται από χθες στην Αθήνα συνομιλώντας με «θύματα», αλλά και κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών, να ακούσουν και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου. 
Εξάλλου, ο κ. Τζανακόπουλος υπήρξε ο επικεφαλής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή, της οποίας οι εργασίες έληξαν άδοξα με την πλειοψηφία να απορρίπτει διαρρήδην κάθε αίτημα για κατάθεση ως μαρτύρων του αποπεμφθέντος διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και των επιχειρηματιών που συνδέονται με τις εταιρείας Krikel και Intellexa, Μπίτζιου και Λαβράνου. 

Άλλωστε, αφ’ ης στιγμής ήδη από προχθές είχε εγγραφεί στο πρόγραμμα των μελών της PEGA και συνάντηση με τον βουλευτή της ΝΔ και πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην Κουμουνδούρου έκριναν ότι «δικαιούνται» να ζητήσουν από την PEGA να ακούσει και τις δικές τους απόψεις, αλλά και να λάβει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση –αιτήματα που έγιναν ασμένως δεκτά. 

Υποκλοπές... εξωτερικού

Πάντως, παρότι εκ πρώτης όψεως όλα δείχνουν ότι σήμερα, αφότου οι ευρωβουλευτές της εξεταστικής PEGA φτάσουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αναχωρήσουν από τη χώρα, θα πέσει και επισήμως η αυλαία για την συζήτηση και τις εξελίξεις του εν λόγω σκανδάλου, στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν. 

Μάλιστα, προς τούτο, ανώτατοι κομματικοί παράγοντες επικαλούνται δύο λόγους: πρώτον, την «ευαισθησία» που επιδεικνύουν στις Βρυξέλλες για τέτοιου είδους θέματα και για τόσο σοβαρές παραβιάσεις του κράτους Δικαίου. Σε ό,τι αφορά σ’ αυτό, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν ήδη πώς μπορούν να δώσουν συνέχεια στις διεθνείς διαστάσεις του θέματος, ενώ θα περιμένουν με ενδιαφέρον το «πόρισμα» της PEGA μετά τις συναντήσεις των ευρωβουλευτών στην Αθήνα. 

Ταυτοχρόνως, αναμένονται παρεμβάσεις από τους ευρωβουλευτές του κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην πολιτική αποδοκιμασία των υποκλοπών, που έχει ήδη υπάρξει από τους Πράσινους και τοςυ Ευρωσοσιαλιστές στην Ευρώπη. 

Δεύτερον, τον απρόβλεπτο παράγοντα των επιπρόσθετων αποκαλύψεων, που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προκύψει. Γι’ αυτό το συγκεκριμένο, άλλωστε, στην αξιωματική αντιπολίτευση επικαλούνται τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα», όπως επίσης και τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού MEGA για παρακολούθηση επιχειρηματία που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. 

Παρέμβαση Τσίπρα

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, ονομαστική αναφορά στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

Αναφερόμενος στα ως άνω δημοσιεύματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι «οι ίδιες οι εφημερίδες -τα «Νέα» και το «Βήμα»-,που έλεγαν «Υποκλοπές τέλος», και δεν είναι αντικυβερνητικές εφημερίδες, έρχονται και βάζουν ερωτήματα. Φυσικά, αν ρωτήσετε έναν πολίτη στο δρόμο θα σας πει το ρεύμα και η ακρίβεια είναι τα προβλήματα που τον απασχολούν, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα για λογαριασμό του Μαξίμου. 

Οι δύο εφημερίδες γράψανε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν υπό παρακολούθηση γιατί υπήρχε αντιπαράθεση για το ποιες εταιρείες θα ευνοηθούν από ένα πρότζεκτ που αφορά τις ταυτότητες». «Και λέει η εφημερίδα -που ιδιοκτήτης είναι ο πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας και επιχειρηματίας, κ. Μαρινάκης-», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε παράγοντα του ποδοσφαίρου. Ποιον εννοεί; τον κ. Μαρινάκη. Δηλαδή, τι λέει: ότι ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Χρυσοχοΐδη να συνομιλεί με τον Μαρινάκη. 

Το ίδιο δημοσίευμα μιλά και για άλλους υπουργούς που ήταν υπό παρακολούθηση. Ο κ. Ανδρουλάκης όπως και Σπίρτζης πήγαν στον εισαγγελέα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, το θύμα που θα πάει; Θα πάει στην Β΄ Αθηνών για να εκλεγεί; Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι μία βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. 

Και υπάρχουν και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. που δεν ανέχονται να κηλιδωθεί συνολικά η παράταξή τους. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν μπορεί η επίκληση του απορρήτου να υπερτερεί της ανάγκης κάθαρσης του δημοσίου βίου», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...