Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

«Διμέτωπος» ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαξίμου-ΠΑΣΟΚ με «ΕΥΠ-gate» και... «Qatargate»

Η ταυτόχρονη ανάδειξη στη δημόσια σφαίρα ενός θέματος που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου και ενός που αλλάζει επί τα χείρω όλα τα δεδομένα για το ΠΑΣΟΚ δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την καλύτερη ευκαιρία για να εξαπολύσει έναν «διμέτωπο» αγώνα –άλλωστε, εκλογές έρχονται.

Γιατί, καλή η «προοδευτική διακυβέρνηση», αλλά τα «μαθηματικά» της κάλπης προηγούνται και όλα τα άλλα έπονται. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση να... σεβαστεί την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή και την σύλληψη της ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε από δύο «σπόντες» που άφησε χθες, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Στην πολιτική έχει πολύ μεγάλη σημασία το timing.

Όλα όσα λέει ο κ Ανδρουλάκης τώρα για την κ. Καϊλή είναι σωστά, ότι ήταν Δούρειος Ίππος κτλ. Το θέμα είναι όμως ότι τον Δούρειο Ίππο πρέπει να τον ανακαλύπτει πριν αλωθεί η Τροία. Άμα αλωθεί η Τροία και μετά, όπως λένε, μετά Χριστόν προφήτης, δεν έχει αξία», υπογράμμισε με εμφανώς σκωπτική διάθεση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας αμέσως μετά καταφατικά στο ερώτημα αν άργησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Βέβαια άργησε. Και θεωρώ ότι έχει αργήσει ν’ αποκτήσει και μια στρατηγική σε σχέση με την επόμενη μέρα για το πού θα πάει η χώρα. διότι νομίζω ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις στον τόπο, γιατί εγώ θεωρώ ότι δημοκρατικές δυνάμεις υπάρχουν και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν με όλα αυτά που συμβαίνουν, θα πρέπει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, να βάλουν μια κόκκινη γραμμή. Η χώρα περνά πολύ μεγάλες δυσκολίες, δεν υπάρχει αμφιβολία και η επόμενη μέρα», επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας. Με άλλα λόγια, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή

αλλά και με δεδομένο το εσωκομματικό «στρατόπεδο» στο οποίο ανήκε στο ΠΑΣΟΚ η ευρωβουλεύτρια που κρατείται στις Βρυξέλλες, ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ένα διττό μήνυμα στη Χαριλάου Τρικούπη: αφενός, ότι τώρα που «μύρισε εκλογές», δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής, ούτε θα διεξαχθεί με... τριαντάφυλλα η πολιτική αντιπαράθεση. Αφετέρου, ότι με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του οφείλουν να κινηθούν εφεξής λίγο γρηγορότερα από την υπόθεση Καϊλή ως προς το να διαχωρίσουν την αντιΣΥΡΙΖΑ ήρα από το προοδευτικό στάρι.

Κλιμάκωση της πίεσης

Βέβαια, στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει κυρίως το βάρος του στο σκάνδαλο των υποκλοπών, εκτιμώντας ότι αυτό περνά σε νέα περίοδο, τώρα που αποκαλύφθηκε ακόμη και το «Πρακτικό παρακολούθησης» του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, από την ΕΥΠ. Υψηλόβαθμες πηγές της Κουμουνδούρου προεξοφλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει σε όλα τα επίπεδα την θεσμική πίεση τόσο σε βάρος του πρωθυπουργού, όσο όμως και κατά του «αδύναμου κρίκου» αυτής της υπόθεσης –ήτοι του ίδιου του υπουργού Εργασίας, τον οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ψέγουν για την στάση που τηρεί από τότε που έμαθε ότι παρακολουθείται και από την ΕΥΠ.

Άλλωστε, η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, που ξεκινά την άλλη Τρίτη και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με ψηφοφορία που επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης είναι η καλύτερη αφορμή για κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις και ανάδειξη του θέματος σε πλήρη διάσταση. Συν τοις άλλοις, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι αποκαλύψεις για «θεσμική» παρακολούθηση υπουργών θα συνεχιστούν και πως η υπόθεση μπαίνει σε νέα φάση εξαιτίας μίας ειδοποιού διαφοράς: ότι, δηλαδή, ενώ τόσο καιρό το Μαξίμου προσπαθεί να διαχωρίσει από την κυβέρνηση και την ΕΥΠ τα κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης, πλέον το μπαλάκι επιστρέφει στον πρωθυπουργό προσωπικά, αφού η νέα «φουρνιά» αποκαλύψεων αναδεικνύει «επισυνδέσεις» της ΕΥΠ. Η οποία, ως γνωστόν, υπάγεται στο Μαξίμου και, μάλιστα, απευθείας στον πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...