Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Δημοσκοπήσεις και πραγματικότητα

Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σταθερά πρώτη σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Αυτό αποτελεί μια κατάκτηση για ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και προσδοκά σε μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει, όπως τουλάχιστον διατείνονται τα στελέχη της, το έργο της.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς που εμπλέκονται στην πολιτική διαδικασία είναι αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα διακυβέρνησης από το κυβερνών κόμμα, ή στην ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μια πειστική εναλλακτική λύση και να προσεγγίσει τους πολίτες με μεγαλύτερη ευκολία. Μία ψύχραιμη φωνή θα έλεγε πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση, παρά τα όποια λάθη ή παραλείψεις έχει καταφέρει αρκετά στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής. Στην αντίπερα όχθη, η Κουμουνδούρου διένυσε μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας και στην παρούσα φάση επενδύει όχι σε έναν τεκμηριωμένο και κοστολογημένο προγραμματικό λόγο, αλλά στην αποδόμηση των αντιπάλων κατά κύριο λόγο μέσα από την υπόθεση των υποκλοπών. Το θέμα αυτό είναι υπαρκτό, αλλά αρκεί για να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό μέσα στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι να στηθούν οι κάλπες;

Αυτό που έχει σημασία και χρειάζεται να το λάβει υπόψη το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα προκύψει από την ψήφο των πολιτών και όχι από κάποιο ραβδόγραμμα δημοσκόπησης. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται εγρήγορση χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης των καταστάσεων, καθώς οι πολίτες εξαιτίας της ακρίβειας αισθάνονται έντονη την πίεση στην καθημερινότητα τους. Στο πεδίο αυτό εξάλλου αναμένεται να κριθούν πολλά, την κρίσιμη ώρα της μάχης.

Αν και η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι αφενός τα δεδομένα είναι ρευστά, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι παραμένει στη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αναμένοντας τις εξελίξεις ή ίσως μια καλύτερη εναλλακτική για να εκφραστεί εκλογικά.

Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αντιλαμβάνονται τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την εκλογική στάση των πολιτών. Η ετοιμότητα, η ταχύτητα και η ενσυναίσθηση αποτελούν κρίσιμα στοιχεία ενός σοβαρού προγραμματισμού, ο οποίος υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...