Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Δυστύχημα στα Τέμπη: H πολιτική διαχείριση και η επόμενη μέρα

Τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι πολιτικές δυνάμεις στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. 

Άφησαν στην άκρη ή καλύτερα για την επόμενη μέρα την πολιτική σύγκρουση και σεβάστηκαν τις στιγμές και τη μνήμη των δεκάδων αδικοχαμένων νέων στις ράγες της κεντρικής γραμμής της χώρας. 

Ωστόσο, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Αντιπολίτευση προετοιμάζονται για την πολιτική διαχείριση, ενώ εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού για την τελική ημερομηνία των εθνικών εκλογών. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένεται να δώσουν έμφαση στην πολιτική ευθύνη και την ανάληψη της, αναδεικνύοντας την ειδοποιό διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ: δηλαδή όταν προκύπτουν σοβαρά θέματα τότε υπάρχουν παραιτήσεις, ενώ τα προβλήματα δεν κρύβονται κάτω από το χαλί. 

Θα σταθούν κοντολογίς στη διαφορετική νοοτροπία στο «πολιτεύεσθαι» σε σχέση με το παρελθόν και την κυβερνητική περίοδο του 2015-2019. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας δεν θα έχει επιπτώσεις για την κυβερνητική παράταξη. 

Σε ποιο βαθμό μένει να φανεί από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, στο επέκεινα του τραγικού χαμού αθώων ψυχών. Αλλά επειδή στις εκλογικές αναμετρήσεις οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν Κυβέρνηση κυρίως μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων, τότε η σύγκριση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται αναπόφευκτη. 

Σε κάθε περίπτωση τα όσα διαδραματίστηκαν στα Τέμπη συμπίπτουν χρονικά με την ολοκλήρωση μιας κυβερνητικής θητείας. Αυτό εκ των πραγμάτων αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στη διαχείριση του θέματος, ενώ επηρεάζει και το πολιτικό αφήγημα για τις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να πείσει ότι το «ποτέ ξανά» το εννοεί με πράξεις και να κάνει ότι είναι δυνατόν για να λάμψει η αλήθεια, αλλά και να προφυλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η είδηση του πρόσφατου δυστυχήματος δημιουργεί ξεκάθαρα αμφιβολίες για την ασφάλεια των ταξιδιών στο εσωτερικό και μπορεί να επηρεάσει και τον τουρισμό. 

Επιπλέον, κάποιοι άλλοι ενδέχεται να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να πλήξουν την Ελλάδα, υιοθετώντας άκριτα εικασίες που πολλές φορές απέχουν από την πραγματικότητα, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Όλα τα παραπάνω συνιστούν προκλήσεις που η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και οι οποίες θα επηρεάσουν και το κλίμα στο δρόμο προς τις κάλπες.    

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...