Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

«Εισοδισμός» ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους

Η εκλογική στρατηγική του κάθε κόμματος αποτελεί, επί της ουσίας, το άθροισμα επιμέρους τακτικών κινήσεων που έχουν ως στόχο μία κοινωνική ομάδα η καθεμία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, φέρεται να έχει αποφασίσει ότι στους εναπομείναντες 8 μήνες ως τις κάλπες, θα πρέπει να έχει «κατακτήσει» την πρωτιά στην προτίμηση των συνταξιούχων, καθώς από αυτή περνά και η «πρωτιά» στο γενικό σύνολο των ψηφισάντων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. 

Καίτοι η Δεξιά είχε πάντα ένα παραδοσιακό προβάδισμα στους «απόμαχους της εργασίας», στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι σε τούτη τη φάση έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου αυτή η διαχρονική πολιτική τάση να ανατραπεί. 

Εξάλλου, ανώτατοι κομματικοί παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται και σχετικά ποιοτικά ευρήματα των σφυγμομετρήσεων, που δείχνουν ότι συγκεντρώνεται μεγάλη πίκρα και οργή των συνταξιούχων για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους ίδιους. «Και αυτό είναι μόνο η αρχή», όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπουν ότι η οργή θα εκφραστεί εκεί που πρέπει: στην κάλπη. 

Τα μαθηματικά της κάλπης

Άλλωστε, κάθε κόμμα εξουσίας που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να μην ασχοληθεί με τους συνταξιούχους, για πολλούς και διάφορους λόγους: πρώτον, γιατί στην διαρκώς γηράσκουσα Ελλάδα, ο «πληθυσμός» των συνταξιούχων διογκώνεται διαρκώς και, άρα, αποτελεί ένα εξαιρετικά υπολογίσιμο εκλογικό ακροατήριο. 

Συν τοις άλλοις, οι συνταξιούχοι, σε αντίθεση με τους νέους ή και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνηθίζουν να μην χάνουν την ευκαιρία να αποφανθούν για το μέλλον της χώρας: εμφανίζουν, δηλαδή, πολύ μικρότερα ποσοστά αποχής από τις εκλογές, κάθε φορά που ανοίγουν οι κάλπες. Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να επιδιώξει να τους προσελκύσει, ώστε να «βγουν» τα «μαθηματικά της κάλπης» και να έρθει η πολυπόθητη πρωτιά. 

Στρατηγική σχέση

Τούτου δοθέντος, άλλωστε, όσοι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τί έχει συζητήσει με την αρμόδια τομεάρχη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον εργατολόγο και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Τεμπονέρα, ξέρουν πολύ καλά ότι από την προχθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ομοσπονδιών και των συνταξιουχικών ενώσεων, σημασία δεν έχουν μόνο οι «υποσχέσεις» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Το θέμα δεν είναι τα αναδρομικά και η 13η σύνταξη. Αυτά τα έχουμε υποσχεθεί και έχουμε αποδείξει ήδη από την προηγούμενη φορά ότι θα κάνουμε τις υποσχέσεις μας πράξη», λέει κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου στη στήλη, επισημαίνοντας ότι η αναφορά που πρέπει να προσεχθεί από όσα είπε στους συνταξιούχους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι εκείνη με την οποία εξήγησε ότι θέλει να «χτίσει» μαζί τους μία σχέση μακροπρόθεσμη: «Οι απόμαχοι της εργασίας ήταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τις τρομακτικές περικοπές που είχαν ειδικά στην πρώτη φάση των μνημονιακών χρόνων. Και παρόλα αυτά ήταν εκείνοι που στήριξαν το εισόδημα κάθε οικογένειας και όχι μόνο το δικό τους, γιατί στην Ελλάδα ο θεσμός της οικογένειας είναι διαφορετικός από την υπόλοιπη Ευρώπη. Με τη σύνταξή τους στηρίζουν τα εγγόνια τους, τα παιδί τους που είναι άνεργος ή επιχειρηματίας που δεν πηγαίνει καλά» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «πράγματι, υπήρξε οριζόντια μείωση των συντάξεων και θεωρούμε ότι μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας αυτές οι μεγάλες πληγές πρέπει σιγά σιγά να αποκατασταθούν», είχε επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγοντας με νόημα: «Παρά τις τρομακτικές δημοσιονομικές δυσκολίες και τις δυσκολίες που είχαν να κάνουν με υποχρεώσεις που βρήκαμε από τους προηγούμενους και υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε που ήταν άδικες, στο τέλος του χρόνου ό, τι πλεόνασμα είχαμε το δίναμε στους συνταξιούχους και μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι ψίχουλα και θεσμοθετήσαμε την 13η ως ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους που είναι πάνω από τους μισούς συνταξιούχους και κλιμακωτά ως το 50% για τις πιο υψηλές συντάξεις».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς να πετύχετε στη δουλειά σας

Μπορεί κάποιες φορές η τύχη να συμβάλλει και αυτή στην επιτυχία, όμως η τελευταία, ως μέρος του παιχνιδιού της ζωής, υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες Του Αθαν. Χ. Παπανδρ...

Το άγχος οδηγεί σε νέα λάθη την αντιπολίτευση

Το τελευταίο δωδεκαήμερο έχουν δημοσιευτεί όχι μία, αλλά πέντε δημοσκοπήσεις. Ίσως μια ματιά σ' αυτές βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους κατάθεσης πρότασης μομφής κα...

Φόρτωση άρθρων...