Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Ενός Πάτση… μύριοι έπονται!

Στην Κουμουνδούρου δεν περίμεναν αυτό που είδαν στις κυλιόμενες και «στοχευμένες μετρήσεις», στα περίφημα focus groups, αμέσως μόλις «έσκασε» το σκάνδαλο Πάτση: διαπίστωσαν, δηλαδή, ότι η ενόχληση των πολιτών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών –αν και τώρα μένει να φανεί, μετά τις αποκαλύψεις του Documento και την ανοιχτή ρήξη Μητσοτάκη-Μαρινάκη, αν τα πράγματα παραμένουν τα ίδια με τις διαθέσεις των πολιτών. 

Επιστροφή στο θέμα μας, όμως: στην Κουμουνδούρου είδαν ότι η η υπόθεση Πάτση αγγίζει πολύ περισσότερο την κοινή γνώμη απ’ όσο αρχικά θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πρώτη υπόθεση αφορά ένα περιφερειακό σκάνδαλο με έναν βουλευτή και την ανοχή της κυβέρνησης στις -όποιες- «μπίζνες» του, ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών ακουμπά τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτεύματος. 

Η εξήγηση είναι απλή: σε μία συγκυρία αβάσταχτου πληθωρισμού και βαριάς ενεργειακής κρίσης, ένα σκάνδαλο που αγγίζει στην αγωνία των πολιτών για το κατά πόσον θα μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια τους εκτιμάται ως πολύ σημαντικότερο από το αυτονόητο -και πολύ πολύ σοβαρό- δικαίωμα του καθενός και της καθεμίας από εμάς στο απόρρητο των επικοινωνιών του. 

Όπως και να έχει, πέραν της «ανατομίας» της ζημιάς που έχει επιφέρει στην κυβέρνηση το σκάνδαλο Πάτση, στην Κουμουνδούρου διαπίστωσαν και κάτι ακόμη: ότι τώρα που τα ποιοτικά ευρήματα όλων των μετρήσεων δείχνουν την δυσφορία και την ενόχληση των πολιτών για την κυβέρνηση, ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει και το μεσοδιάστημα από τώρα ως τις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου (;)  ή Μαΐου ή Ιουνίου ισοδυναμεί με έναν… αιώνα. Ως τότε, μ’ άλλα λόγια, μπορεί να έχουν προκύψει… πολλοί «Πάτσηδες» (όπως και πολλοί ακόμη... παρακολουθούμενοι...) και το πολιτικό σκηνικό να έχει ξαναγραφτεί από την αρχή. 

Αναπροσαρμογή τακτικής

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, εφεξής στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει, αξιοποιώντας και τα δημοσκοπικά εργαλεία, να ιχνογραφούν σχεδόν καθημερινά όλα τα θέματα που κάθε φορά αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, ώστε να επενδύουν σ’ αυτά. Δεν ήταν τυχαίο ότι σε μία στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε ομαδικά πυρά σε βάρος του Μεγάρου Μαξίμου για τις υποκλοπές, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του διέγνωσαν ταχύτατα την ζημιά που προκαλεί στη ΝΔ η υπόθεση Πάτση και άλλαξαν αντιπολιτευτική τακτική: όχι απλώς επιχείρησαν να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στην συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά επιτυχώς τη συνέδεσαν με τις αγωνίες των πολιτών για τα «κόκκινα δάνεια» που τούς ταλαιπωρούν. 

Έτσι, «με το καλημέρα», ο Αλέξης Τσίπρας είπε τη φράση-κλειδί: «δίνουν τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες της ΝΔ», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταφέρνοντας να πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας και να μεγιστοποιήσει την ζημιά για το Μέγαρο Μαξίμου. 
Κι αν έδειξαν κάτι τόσο το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο όμως και η υπόθεση Πάτση (που οδήγησε σε καταλυτικές εξελίξεις παρότι ο βασικός της πυρήνας είχε δημοσιοποιηθεί πριν… δύο χρόνια), αυτό είναι ότι κάθε μέρα που ξημερώνει, μπορεί να αναδειχθεί σε μία άλλη μέρα που θα φέρει τα πάνω-κάτω στο πολιτικό σκηνικό. 

Γιατί πλέον, η ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει άπειρους «Πάτσηδες» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σταματήσει να είναι πλέον «Τεφάλ» -δηλαδή να μην τού «κολλάει» τίποτα από τα δυσάρεστα που λαμβάνουν χώρα επί των ημερών του. Και τώρα που, στις πληγές από το σκάνδαλο Πάτση έχουν προστεθεί τα νέα τραύματα και από την υπόθεση των υποκλοπών, μένει να φανεί στις επόμενες μετρήσεις αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί πλέον «πολυτραυματία»...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...