Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Επιμένει προγραμματικά η «πολύφερνη νύφη» που ακούει στο όνομα ΠΑΣΟΚ

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως «πολύφερνη νύφη». Έτσι και τώρα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, μπορεί να ξορκίζει με όλους τους τρόπους την πρώιμη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες, αυτή όμως είναι εδώ και το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη καλείται καθημερινά σχεδόν, να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα αν και με ποιον θα συνεργαστεί την επομένη των εκλογών, σε ποια βάση και γιατί, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Σε αυτό, συμβάλλει μεν η στάση της Χαριλάου Τρικούπη να τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, αλλά φαίνεται να μην είναι το ίδιο σαφής σε όλους η άποψή της ότι για την όποια σχετική συζήτηση απαιτείται αν μη τι άλλο το εκλογικό αποτέλεσμα, που εν πολλοίς θα καταδείξει και την όποια συνέχεια στην προσπάθεια σχηματισμού μίας σταθερής κυβέρνησης.

Στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η όποια συγκυβέρνηση απαιτεί προγραμματικές συγκλίσεις και όχι ευκαιριακές συμφωνίες, στη βάση του ‘μοιράσματος’ των υπουργικών θέσεων. Αντίθετα, εκτιμώντας ότι τα δύο πρώτα κόμματα θα παραδώσουν αμαχητί τις διερευνητικές εντολές τους, σκοπεύοντας η μεν ΝΔ στην αυτοδυναμία, ο δε ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτιά, εκείνοι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη διερευνητική εντολή τους, καλώντας τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουν προγραμματικά και μάλιστα με βάση το δικό τους, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα. Ήδη, μάλιστα, περιγράφουν δειλά δειλά τις βασικές αρχές που θα θέσουν στο τραπέζι, δείχνοντας τρόπον τινά και ποιες είναι οι ‘κόκκινες γραμμές’ τους, πίσω από τις οποίες δεν θα θελήσουν να πάνε.

«Πρώτα από όλα, τα πάντα θα οριστούν από την ψήφο των πολιτών», δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που απηχεί και τις απόψεις της ηγεσίας του κόμματος. «Θέλουμε σταθερότητα, είναι σημαντικό να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση σε κρίσιμα θέματα», είπε, περιγράφοντας ενδεικτικά τα τελευταία. «Εφόσον είμαστε ένα από τα τρία κόμματα που θα πάρει διερευνητική εντολή, θα θέσουμε το σοσιαλιστικό μας πρόγραμμα. Αυτό θα περιλαμβάνει κατάργηση του άρθρου 10 του νομοσχεδίου για την Υγεία που καταργεί τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και άλλα σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα η κοινωνική στέγη για νέα ζευγάρια και φοιτητές», είπε, δίνοντας το στίγμα μόνο της στάσης που θα κρατήσει μετεκλογικά το κόμμα του και τις προτεραιότητές του για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας.

Σε κάθε περίπτωση, στην Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι εκείνοι δεν ‘καίνε’ την πρώτη Κυριακή, όπως κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε λένε πως ‘δεν κάνουν κυβέρνηση ηττημένων’ όπως ο Αλέξης Τσίπρας που πάντως έφερε και ψήφισε την απλή αναλογική. Χαρακτηρίζουν, δε, απολύτως απαραίτητο οι πολίτες να ψηφίσουν βάσει θέσεων και προγράμματος και επαναφέρουν ένα δικό τους προαπαιτούμενο, το οποίο δεν αποκλείεται να αποτελέσει και το …αγκάθι στη δημιουργία κυβέρνησης. «Έχουμε θέσει ένα σαφή όρο , ότι στην κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί με προγραμματική σύγκλιση δεν θα ηγηθεί ούτε ο κ.Μητσοτάκης, ούτε ο κ.Τσίπρας», είπε ο κ.Κωνσταντινόπουλος, περιγράφοντας ακριβώς τα …αισθήματα της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη για τους ηγέτες των δύο πρώτων κομμάτων, που εκτιμά ότι εμετρήθησαν, εζυγίσθηκαν και ευρέθησαν… ελλιπείς.

Για αυτό και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένουν να ζητούν ισχυρή εντολή από τους πολίτες και ένα τέτοιο ποσοστό που θα τους επιτρέψει να επιμείνουν στο πρόγραμμα και τις πολιτικές τους.  Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, «αν συμφωνούν ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός, ας ψηφίσουν ο ένας τον άλλον», λένε…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...