Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

H Νέα Δημοκρατία, η πολιτική κυριαρχία και οι κρίσιμες εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και η "καυτή" ατζέντα καθιστούν σαφές ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το κυβερνών κόμμα. Από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση προχωρά το έργο της και υλοποιεί δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες, ενώ από την άλλη  δοκιμάζονται οι αντοχές της στη σκιά της εξαιρετικά σύνθετης υπόθεσης που σχετίζεται με τις υποκλοπές. 

Κοντολογίς, καλείται να επιδείξει μεγαλύτερη πειστικότητα και να διερευνήσει όλες τις πτυχές μιας ιστορίας που βαραίνει το πολιτικό σκηνικό και έχει αντίκτυπο και στο διεθνές περιβάλλον. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το πρώτο κόμμα έχει υποστεί απώλειες, στην παρούσα φάση όχι ιδιαίτερα σοβαρές, την ώρα που οι πολίτες και κυρίως εκείνοι που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019  τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να εξεταστεί κάθε πτυχή του θέματος και να έρθουν όλα στο φως. 

Σημασία δεν έχει τόσο η διαφορά στην πρόθεση ψήφου, όπου το κυβερνών κόμμα διατηρεί ακόμη ασφαλή διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα ποιοτικά στοιχεία που "φτιάχνουν" το κλίμα, είτε σχετίζονται με τα θέματα ηθικής τάξεως, είτε αφορούν τα ζητήματα της καθημερινότητας και δη της ακρίβειας. Στο τελευταίο πεδίο τα επιφορτισμένα με την εφαρμοσμένη πολιτική στελέχη δίνουν μια σοβαρή μάχη, αξιοποιώντας κάθε εργαλείο για να οικοδομήσουν τα απαραίτητα αντίβαρα που θα επιφέρουν ισορροπία και θα προστατέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινωνική συνοχή. 

Εξάλλου, η παράταξη αυτή είχε παραδοσιακά συνδεθεί με ευρύτερα λαϊκά στρώματα, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσδώσει ταξικό πρόσημο σε όποια πρωτοβουλία λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Η ισοπεδωτική αυτή στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να ακυρώσει την πραγματικότητα,  δηλαδή ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει λάβει αποφάσεις που έχουν απήχηση σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας με μέτρα όπως η σημαντική μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, η στήριξη των ευπαθών ομάδων με στοχευμένα επιδόματα, η αντιμετώπιση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και άλλα. 

Ωστόσο, επειδή «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη επένδυση σε πολιτικές που έχουν σε πρώτο πλάνο τις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, αν η κυβερνητική παράταξη επιθυμεί να μπει στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές με μεγαλύτερο πλεονέκτημα, αποσπώντας παράλληλα και το ενδιαφέρον των πολιτών από τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος οδηγεί σε νέα λάθη την αντιπολίτευση

Το τελευταίο δωδεκαήμερο έχουν δημοσιευτεί όχι μία, αλλά πέντε δημοσκοπήσεις. Ίσως μια ματιά σ' αυτές βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους κατάθεσης πρότασης μομφής κα...

Φόρτωση άρθρων...