Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

H στάση Μητσοτάκη απέναντι στον Ανδρουλάκη και το χάσμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ

Το ξέσπασμα της υπόθεσης Καϊλή και η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε, έδωσαν την ευκαιρία στην κοινή γνώμη να αντιληφθεί πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθούν δύο εντελώς διαφορετικές πορείες με φόντο τις εθνικές εκλογές. 

Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι πλέον αγεφύρωτο και οι πιθανότητες συνεργασίας την επόμενη μέρα έχουν εκμηδενιστεί. Στο κυβερνών κόμμα ακολουθούν πλέον μια συγκεκριμένη στρατηγική σχετικά με τη Χαριλάου Τρικούπη, βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα το στόχο της αυτοδύναμης κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο επέκεινα, δηλαδή την περίοδο 2023-2027. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα και τη στάση που τηρεί η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οι επιτελείς της κυβερνητικής παράταξης θα επιχειρήσουν τη διείσδυση στο παραδοσιακό ακροατήριο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, απευθύνοντας κάλεσμα συστράτευσης στους πολίτες που απορρίπτουν διαρρήδην κάθε σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ. 

Η προοπτική της επονομαζόμενης  προοδευτικής  διακυβέρνησης και το ενδεχόμενο ενός φλερτ με την Κουμουνδούρου προκαλεί δυσαρέσκεια σε ένα κομμάτι που είτε βρίσκεται σήμερα στις τάξεις του Κινήματος, είτε ανήκει στον ευρύτερο λεγόμενο προοδευτικό χώρο, αλλά ταυτίζεται με τη στάση του ΠΑΣΟΚ την εποχή που η χώρα έδωσε τη μάχη για να βγει από τα μνημόνια και πάλευε να αντιμετωπίσει το θηρίο του άκρατου λαϊκισμού. 

Στελέχη με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να συστρατευτούν με τη Νέα Δημοκρατία και το επίμαχο σημείο φαίνεται ότι η Πειραιώς το λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Ο περιορισμός της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ συνιστά μέρος της συνολικής στρατηγικής του πρώτου κόμματος που στοχεύει πάση θυσία να διατηρήσει τις δυνάμεις του σε ένα αξιοπρεπέστατο 33% με 34% κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ώστε να διεκδικήσει ακολούθως σε συνθήκες σκληρής πόλωσης, το ποσοστό που θα ανοίξει το δρόμο προς την αυτοδυναμία. 

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα χαρακώματα και στη μέση παραμένουν χιλιάδες πολίτες με αφοσίωση στις αρχές του παραδοσιακού κέντρου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος οδηγεί σε νέα λάθη την αντιπολίτευση

Το τελευταίο δωδεκαήμερο έχουν δημοσιευτεί όχι μία, αλλά πέντε δημοσκοπήσεις. Ίσως μια ματιά σ' αυτές βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους κατάθεσης πρότασης μομφής κα...

Εξισωτισμός προς τα κάτω

Δύο πάμφτωχοι χωρικοί καλλιεργούν στα γειτονικά μικρά χωραφάκια τους τόσα όσα τους φθάνουν στοιχειωδώς για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο δ...

Γιατί το μακελειό στη Ρωσία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εφιαλτικό γεωπολιτικό και οικονομικό ντόμινο

Το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής κοντά στη Μόσχα σε άλλες εποχές, θα αποτελούσε αποκλειστική υπόθεση της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά υπό το πρίσμα του πολέμου με την Ουκρανία, α...

Φόρτωση άρθρων...