Τρίτη
14 Μαΐου 2024

H Σύνοδος της Πράγας και η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στον Ερντογάν

Απόψεις Σπύρος Καπράλος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας στην Πράγα, όπου το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται, λόγω της αδιάλλακτης και προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, στο ναδίρ, ενώ οι πιθανότητες για ένα προγραμματισμένο τετ-α-τετ μεταξύ των κ.κ Μητσοτάκη Ερντογάν είναι στην παρούσα φάση μηδενικές.

Στη διάρκεια της παρουσίας της στην τσεχική πρωτεύουσα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να κινηθεί στρατηγικά προς τις εξής κατευθύνσεις. Πρώτον θα συνεχίσει την πολύ πετυχημένη τακτική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων.

Είναι σαφές πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ενοχλήσει με τη στάση του την πλειοψηφία των εταίρων, με ισχυρές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, να έχουν αλλάξει άρδην τη θέση τους απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία.

Ο αναθεωρητισμός συνιστά σήμερα μια ανοιχτή «πληγή» για την Ευρώπη, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ η ταύτιση Ερντογάν με τους πρωτεργάτες της πολιτικής αλλαγής των συνόρων, εύλογα ενισχύει τα ποσοστά δυσαρέσκειας στις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως, παρά τις έντονες διαφωνίες, θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την απέναντι όχθη.

Δυστυχώς όμως η Τουρκία δεν δείχνει την ίδια διάθεση και με την ακραία επιθετική ρητορική της ναρκοθετεί κάθε περιθώριο διαλόγου. Σ’ αυτό συμβάλλει έντονα και η συνειδητή εργαλειοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη γείτονα το επόμενο διάστημα. Η Ελλάδα έχει επιλέξει έναν καθαρό οδικό χάρτη στη διαχείριση της έντασης με την Τουρκία.

Μπορεί στην παρούσα φάση το σενάριο αιτήματος επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα να μην είναι στο τραπέζι, αλλά η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως θα εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά της όπλα, προκειμένου να προστατεύσει τη χώρα από την άνευ προηγουμένου προκλητική συμπεριφορά του κ. Ερντογάν που δεν συνάδει με τη διαμόρφωση ενός ενδεδειγμένου κλίματος για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Φόρτωση άρθρων...