Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Η... «ανθοδέσμη» του Τσίπρα στον Ντογιάκο για το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»

Η αξιωματική αντιπολίτευση επί 3,5 περίπου χρόνια, έστω με παλινωδίες, επιχειρεί να ρηγματώσει το περίφημο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», που οδήγησε στην ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη άνετη αυτοδυναμία, ως επικεφαλής του εν λόγω μετώπου. 

Εδώ και μερικά 24ωρα, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να... ευγνωμονεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 
Κι αν τα δύο θέματα φαινομενικά φαντάζουν άσχετα, δεν είναι: οι υποκλοπές εκ των πραγμάτων έφεραν τα πάνω κάτω στους πολιτικούς συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων και ήρθαν να ανατρέψουν όχι μόνο τις σχέσεις του παρόντος, αλλά και τις δυνητικές σχέσεις και συμμαχίες του μέλλοντος –της «επόμενης μέρας» των εκλογών, δηλαδή. 

Μάλιστα, όπως καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις, εδώ και αρκετούς μήνες η ΝΔ χάνει περίπου μισή μονάδα τον μήνα από τότε που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων και όλα δείχνουν πως η διαρροή ψηφοφόρων δεν αφορά στους πατεντάτους «δεξιούς», αλλά και κεντρώους αντι-ΣΥΡΙΖΑ πολίτες που αξιολογούν ως σοβαρό το πολιτικό άγος των υποκλοπών και τις υποψίες ότι ο πρωθυπουργός τελεί ταυτόχρονα και ως... «εθνικός κοριός». 

Νέοι συσχετισμοί

Άλλωστε, την επιδείνωση των σχέσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε, προ καιρού μιλώντας στους Sunday Times και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τα υψηλά ντεσιμπέλ που υιοθέτησαν για την υπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης έφεραν εκ των πραγμάτων πλησιέστερα –και, πάντως, στο ίδιο πολιτικό μπλοκ- την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη. Κι αυτό de facto, όσο κι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναγωνίως προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, την ώρα που ακόμη και από το Μαξίμου τον κατηγορούν ότι έχει καταστεί «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ»...

«Συνταγματικό τόξο»

Αν, λοιπόν, το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» ρηγματώθηκε μία φορά μετά την αποκάλυψη του σκοτεινού σκανδάλου των υποκλοπών και κυρίως εξαιτίας των χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου για την συγκάλυψη της υπόθεσης, τότε η γνωμοδότηση Ντογιάκου, που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο πολιτικό σκηνικό, φαίνεται ότι ήρθε να δώσει την χαριστική βολή στην στρατηγική εκείνη, η οποία είχε οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Με την εισήγησή του αλλά και με τις... «απειλές» περί «καθείρξεως» στα στελέχη των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και στα μέλη της ΑΔΑΕ (!), ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατάφερε να θέσει τους πάντες εναντίον του: τον Ισίδωρο Ντογιάκο στηρίζει μόνο η κυβέρνηση, ενώ ειδικά μετά την δημοσιοποίηση του κειμένου των 16 καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου, κατέστη σαφές ότι πλέον οι αντιδράσεις στην προσπάθεια να «δεθούν» τα χέρια της ΑΔΑΕ είναι διακομματική και δεν περιχαρακώνεται σε κανέναν πολιτικό χώρο. 

Με άλλα λόγια, ο Ισίδωρος Ντογιάκος κατάφερε το... ακατόρθωτο: σε ένα κείμενο νομικής φύσης μεν, αλλά για ένα βαθιά πολιτικό θέμα όπως η ευχέρεια της ΑΔΑΕ να διαλευκάνει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, να υπάρχουν οι υπογραφές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Αλιβιζάτου από τη μια, της Ιφιγένειας Καμτσίδου και του Γιάννη Δρόσου από την άλλη! 

Με άλλα λόγια, αυτή η σύμπηξη του πολύχρωμου «μετώπου δημοκρατίας» και η ανάδειξη ενός «συνταγματικού τόξου» κατά του άξονα Μαξίμου-Ντογιάκου εκ των πραγμάτων ενταφιάζει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και αναδιατάσσει εκ  νέου τους συσχετισμούς, με τον τρόπο που το εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης: «Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει μετατραπεί σε αντι-Μητσοτάκης μέτωπο», επισήμανε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας πλήρως πώς χαρτογραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την «τορπίλη» Ντογιάκου στο πολιτικό σκηνικό. 

Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, αλλά και με δεδομένη την βούληση και την αποφασιστικότητας του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου να εντείνει τους ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να στείλει μία πλούσια ανθοδέσμη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 
Πλούσια και κυρίως πολύχρωμη, σαν τις πολιτικές προελεύσεις των 16 συνταγματολόγων που «πυροβολούν» τον επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου και, εξ αντανακλάσεως, το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...