Σαββάτο
01 Απριλίου 2023

Η αποκρυπτογράφηση των δημοσκοπήσεων και τα νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το σκηνικό έχει αλλάξει, καθώς οι πολίτες αντιδρούν και εκφράζουν ποικιλοτρόπως την οργή τους. 

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει φθορά, εξέλιξη που επηρεάζει το στρατηγικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη περίοδο και λίγο πριν η χώρα μπει στην τελική ευθεία προς τις Eθνικές Eκλογές. 

Από τα πρώτα συμπεράσματα των ποιοτικών στοιχείων μπορεί να σταθεί κανείς στα παρακάτω σημεία: τα κόμματα που φλερτάρουν πλέον με την είσοδο τους στη Βουλή είναι επτά. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πολυδιάσπαση της ψήφου και επηρεάζει σαφώς το βασικό στόχο της Κυβέρνησης για την αυτοδυναμία. Το σενάριο με τα σημερινά δεδομένα απομακρύνεται και πλέον μπαίνει για τα καλά στη συζήτηση το ζήτημα των συνεργασιών. Εκτός των άλλων, η κοινή γνώμη δείχνει απόλυτα επηρεασμένη από τον αντίκτυπο που είχε η απώλεια δεκάδων επιβατών της τραγικής αμαξοστοιχίας, κυρίως νέων ανθρώπων. 

Πάνω από τους μισούς Έλληνες, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον στις τελευταίες μετρήσεις, τονίζουν ότι θα λάβουν υπόψη όσα συνέβησαν πριν αποφασίσουν για το κόμμα που θα ψηφίσουν. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι η άνοδος των μικρών κομμάτων τόσο στα δεξιά, όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, την ώρα δε που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εισπράξει από τη δυσαρέσκεια των πολιτών στην Κυβέρνηση. 

Φαίνεται ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεχίζει να αντιμετωπίζει θέμα αξιοπιστίας, παρά το γεγονός ότι έκλεισε η ψαλίδα με το πρώτο κόμμα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Νέα Δημοκρατία δείχνει να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αν και οι πιο ψύχραιμες φωνές στο εσωτερικό της εκτιμούν ότι ακόμα είναι νωρίς να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος στις εθνικές εκλογές. 

Εξάλλου, η ημερομηνία της πρώτης Κυριακής των εκλογών μεταφέρθηκε-κατά πάσα πιθανότητα- για το Μάιο και οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται πολύ κρίσιμες για την κυβερνητική παράταξη, αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο «οδικός χάρτης» του ΠΑΣΟΚ για τη συγκυβέρνηση

Τον οδικό χάρτη για μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των Eκλογών έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να μην μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι κρατά κλειστά τα χαρτιά του...

Η εκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον μακρύ προεκλογικό αγώνα έδωσε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για την ακριβή ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό...

Φόρτωση άρθρων...