Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Η αποκρυπτογράφηση των δημοσκοπήσεων και τα νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το σκηνικό έχει αλλάξει, καθώς οι πολίτες αντιδρούν και εκφράζουν ποικιλοτρόπως την οργή τους. 

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει φθορά, εξέλιξη που επηρεάζει το στρατηγικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη περίοδο και λίγο πριν η χώρα μπει στην τελική ευθεία προς τις Eθνικές Eκλογές. 

Από τα πρώτα συμπεράσματα των ποιοτικών στοιχείων μπορεί να σταθεί κανείς στα παρακάτω σημεία: τα κόμματα που φλερτάρουν πλέον με την είσοδο τους στη Βουλή είναι επτά. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πολυδιάσπαση της ψήφου και επηρεάζει σαφώς το βασικό στόχο της Κυβέρνησης για την αυτοδυναμία. Το σενάριο με τα σημερινά δεδομένα απομακρύνεται και πλέον μπαίνει για τα καλά στη συζήτηση το ζήτημα των συνεργασιών. Εκτός των άλλων, η κοινή γνώμη δείχνει απόλυτα επηρεασμένη από τον αντίκτυπο που είχε η απώλεια δεκάδων επιβατών της τραγικής αμαξοστοιχίας, κυρίως νέων ανθρώπων. 

Πάνω από τους μισούς Έλληνες, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον στις τελευταίες μετρήσεις, τονίζουν ότι θα λάβουν υπόψη όσα συνέβησαν πριν αποφασίσουν για το κόμμα που θα ψηφίσουν. Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι η άνοδος των μικρών κομμάτων τόσο στα δεξιά, όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, την ώρα δε που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εισπράξει από τη δυσαρέσκεια των πολιτών στην Κυβέρνηση. 

Φαίνεται ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνεχίζει να αντιμετωπίζει θέμα αξιοπιστίας, παρά το γεγονός ότι έκλεισε η ψαλίδα με το πρώτο κόμμα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Νέα Δημοκρατία δείχνει να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αν και οι πιο ψύχραιμες φωνές στο εσωτερικό της εκτιμούν ότι ακόμα είναι νωρίς να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος στις εθνικές εκλογές. 

Εξάλλου, η ημερομηνία της πρώτης Κυριακής των εκλογών μεταφέρθηκε-κατά πάσα πιθανότητα- για το Μάιο και οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται πολύ κρίσιμες για την κυβερνητική παράταξη, αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Φόρτωση άρθρων...