Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα

Η Ελλάδα έχει πετύχει μέσα από την στοχευμένη στρατηγική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων να έχει ενημερώσει σε βάθος τους εταίρους στην Ε.Ε όχι μόνο για την καταδικαστέα στάση της Τουρκίας απέναντι σε μια χώρα –σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. 

Την ίδια ώρα έχει πετύχει να ευαισθητοποιήσει χώρες που στο παρελθόν τηρούσαν μια διαφορετική στάση, όπως η Γερμανία. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης Σολτς στην Αθήνα και η σαφής στάση απέναντι στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν προκαλεί έντονη ανησυχία στην απέναντι πλευρά. 

Ο κ. Ερντογάν έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Γερμανό Καγκελάριο, ζητώντας από τον τελευταίο να τηρήσει ουδέτερη στάση!! στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχοντας, όπως φαίνεται, κατά νου όχι μόνο την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, αλλά και την εκκρεμότητα με τα γερμανικά υποβρύχια. 

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν το γαϊτανάκι των εμπρηστικών δηλώσεων κατά της Αθήνας, καθώς το θέμα δείχνει να πουλά στο εσωτερικό της γείτονος, αν και σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, οι πολίτες της δεν επιθυμούν τη σύγκρουση με την Ελλάδα. 

Ο ανθελληνισμός είναι ένα θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της Τουρκίας ενόψει των εκλογών το 2023 και αυτή είναι μια παράμετρος που δεν βοηθά στην παρούσα φάση στην εξομάλυνση της κατάστασης και κατ’ επέκταση στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν που έχει επενδύσει στην ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας, αλλά και η αντιπολίτευση που ζητά ακόμη πιο σκληρή στάση, βάζοντας στην ακί του στοχάστρου τη χώρα μας. 

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει με ψυχραιμία και ετοιμότητα να παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις της Άγκυρας, έχοντας διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν κάποιοι επιχειρήσουν να παραβιάσουν την εθνική της κυριαρχία. 

Μέσα σ’  αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα προωθεί τους στόχους της με  διπλωματικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενδυναμώνοντας τη θέση της χώρας και καθιστώντας την σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...