Η Ελλάδα έχει πετύχει μέσα από την στοχευμένη στρατηγική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων να έχει ενημερώσει σε βάθος τους εταίρους στην Ε.Ε όχι μόνο για την καταδικαστέα στάση της Τουρκίας απέναντι σε μια χώρα –σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. 

Την ίδια ώρα έχει πετύχει να ευαισθητοποιήσει χώρες που στο παρελθόν τηρούσαν μια διαφορετική στάση, όπως η Γερμανία. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης Σολτς στην Αθήνα και η σαφής στάση απέναντι στον αναθεωρητισμό του Ερντογάν προκαλεί έντονη ανησυχία στην απέναντι πλευρά. 

Ο κ. Ερντογάν έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Γερμανό Καγκελάριο, ζητώντας από τον τελευταίο να τηρήσει ουδέτερη στάση!! στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχοντας, όπως φαίνεται, κατά νου όχι μόνο την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, αλλά και την εκκρεμότητα με τα γερμανικά υποβρύχια. 

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν το γαϊτανάκι των εμπρηστικών δηλώσεων κατά της Αθήνας, καθώς το θέμα δείχνει να πουλά στο εσωτερικό της γείτονος, αν και σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, οι πολίτες της δεν επιθυμούν τη σύγκρουση με την Ελλάδα. 

Ο ανθελληνισμός είναι ένα θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της Τουρκίας ενόψει των εκλογών το 2023 και αυτή είναι μια παράμετρος που δεν βοηθά στην παρούσα φάση στην εξομάλυνση της κατάστασης και κατ’ επέκταση στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν που έχει επενδύσει στην ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας, αλλά και η αντιπολίτευση που ζητά ακόμη πιο σκληρή στάση, βάζοντας στην ακί του στοχάστρου τη χώρα μας. 

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει με ψυχραιμία και ετοιμότητα να παρακολουθεί διαρκώς τις κινήσεις της Άγκυρας, έχοντας διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν κάποιοι επιχειρήσουν να παραβιάσουν την εθνική της κυριαρχία. 

Μέσα σ’  αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα προωθεί τους στόχους της με  διπλωματικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενδυναμώνοντας τη θέση της χώρας και καθιστώντας την σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης.