Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Η ελληνική παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής και η ώρα της δράσης για την Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες στρέφονται τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλείται να απαντήσει ολιστικά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη σκιά της ενεργειακής κρίσης. 

Το ζητούμενο πλέον για τους Ευρωπαίους ηγέτες σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση είναι να ολοκληρώσουν άμεσα τις χρονοβόρες συζητήσεις και να περάσουν το συντομότερο δυνατό στις πράξεις, ώστε να στήσουν ένα ισχυρό ανάχωμα στην αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού που πλήττουν κάθε ευρωπαίο πολίτη. 

Η Ελλάδα προσέρχεται σ’ αυτή τη διαδικασία με αποφασιστικότητα και διάθεση σύνθεσης, προκειμένου να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση του κοινού τόπου, όπως εξάλλου έχει κάνει πολύ έγκαιρα, πολύ πριν η ρωσική ηγεσία αποφασίσει την εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχει ήδη ένα σχέδιο προτάσεων που για την ελληνική πλευρά βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, το οποίο θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης, ενώ ήδη δεκαπέντε χώρες έχουν υποδεχθεί θετικά τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της τωρινής κατάστασης και την διαμόρφωση ασφαλιστικών δικλείδων προστασίας για το επέκεινα. 

Στο εσωτερικό της Ε.Ε καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο η κοινή γνώμη αναμένει ευελιξία και κλίμα συνεννόησης, προκειμένου την Παρασκευή να βγει λευκός καπνός και η Ευρώπη να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση, έχοντας στη φαρέτρα της μια τελική συμφωνία που θα βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον όλων των χωρών. 

Η Ελλάδα έχει πολύ έγκαιρα τονίσει την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ως μια ευρωπαϊκή κοινή λύση και σε αυτό αναμένεται να δώσει έμφαση ο Πρωθυπουργός ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής. 

Την ίδια ώρα, η κοινή προμήθεια των κρατών-μελών αποτελεί έναν ενδιαφέροντα άξονα, χωρίς πάντως να αρκεί για να μειωθούν οι τιμές. 

Στο εσωτερικό της ελληνικής αντιπροσωπείας εκφράζεται η ελπίδα ότι μπορεί να καμφθούν οι ενστάσεις της Γερμανίας και άλλων κρατών του βορρά, αν και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή να μην βρεθεί λύση στη συνάντηση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει άπραγη, αλλά θα αξιοποιήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την ανακούφιση των πολιτών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...