Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Η μάχη της «δεύτερης ευκαιρίας»

Στη σκιά των τελευταίων μετρήσεων που δείχνουν κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος και άνοδο των μικρότερων κομμάτων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζουν τη στρατηγική τους ενόψει των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων. 

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη «μάχη της δεύτερης ευκαιρίας» μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων. Το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη οδήγησε τα επιτελεία να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους και να σχηματοποιήσουν ένα νέο οδικό χάρτη προς τις κάλπες. Από τη μία πλευρά, δοκιμάζεται έντονα η ανθεκτικότητα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντιμετωπίζει ως κυβερνητική δύναμη δημοσκοπική φθορά που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το πολιτικό αφήγημα της άλλαξε στην παρούσα φάση και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων και στην αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών με το σιδηρόδρομο. Η σωστή διαχείριση αυτής της υπόθεσης συνιστά μονόδρομο και θα επηρεάσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις εκλογικές τάσεις ενόψει της κρίσιμης μάχης. 

Ακολούθως, το κυβερνών κόμμα αναμένεται να βάλει τα σκληρά διλήμματα που αφορούν περισσότερο τη δεύτερη κάλπη και να ζητήσει από την κοινωνία μια δεύτερη ευκαιρία για να προχωρήσει το έργο της και να ολοκληρώσει εκείνα που δεν πρόλαβε να κάνει την πρώτη τετραετία. 

Στην αντίπερα όχθη, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί εμφανώς να φιλοτεχνήσει ένα πιο κεντρώο προφίλ, όπως εξάλλου αποκαλύφθηκε κατά την τηλεοπτική εμφάνιση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, την πρώτη μετά τη σφοδρή σύγκρουση των τρένων έξω από την Λάρισα. 

Ο ίδιος επιδιώκει, έστω και με καθυστέρηση, να απευθυνθεί στο μετριοπαθές ακροατήριο, αναγνωρίζοντας λάθη της δικής του διακυβέρνησης. 

Ο χειρισμός του θέματος Πολάκη είναι ένα βήμα προς τη μετριοπάθεια, αν και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης περιμένει μια πιο  ξεκάθαρη στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στις ακραίες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος. 

Τα ποιοτικά στοιχεία των πρόσφατων μετρήσεων δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα πολύ δρόμο για να πείσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας να του δώσει τη δυνατότητα για μια δεύτερη κυβερνητική θητεία μετά το 2019. 

Η μάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα θα είναι αδιαμφισβήτητα σκληρή και η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο, με το χαρακτήρα της επόμενης Κυβέρνησης να παραμένει στην παρούσα φάση το ζητούμενο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος οδηγεί σε νέα λάθη την αντιπολίτευση

Το τελευταίο δωδεκαήμερο έχουν δημοσιευτεί όχι μία, αλλά πέντε δημοσκοπήσεις. Ίσως μια ματιά σ' αυτές βοηθήσει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους κατάθεσης πρότασης μομφής κα...

Φόρτωση άρθρων...