Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Η Νέα Δημοκρατία, η διεύρυνση και η βιωσιμότητα της επόμενης Κυβέρνησης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την οριστική κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ήδη πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει άτυπα το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ρεπορτάζ προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει το βάρος στην προσέλκυση στελεχών από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, σε μία ευρύτερη προσπάθεια επικράτησης στο ζωτικό εκείνο πεδίο που, σύμφωνα με τους εισηγητές, θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη πολιτική δεξαμενή για να στελεχώσει καίριες θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό και δη σε θέσεις που βρίσκονται πολύ κοντά του. Εκτός των άλλων, η Πειραιώς ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη του σταυρού νέες υποψηφιότητες με «βαριά βιογραφικά και έντονη κοινωνική δράση», όπως αφήνουν να διαρρεύσει, οι οποίες μπορεί ενδεχομένως να μην έχουν μεγάλες πιθανότητες εκλογής, αλλά στέλνουν ένα σταθερό σήμα ανανέωσης προς την κοινωνία.

Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αναπτύσσεται μια συζήτηση για το αν η διεύρυνση που επιχειρεί το κόμμα πρέπει να είναι αμφίπλευρη, ώστε να αποτραπούν πιθανές διαρροές προς τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη προσέγγιση πρέπει να απασχολήσει τους επιτελείς του στρατηγικού σχεδιασμού, αφού πέραν των παλαιών ονομάτων που μπορεί ενδεχομένως να θεωρούνται ξεπερασμένα, υπάρχουν σίγουρα και περιπτώσεις που μπορούν να συνδράμουν στην τελική ευθεία για την εκλογική νίκη και τη διασφάλιση μιας δεύτερης αυτοδύναμης τετραετίας.

Περιθώρια για απώλειες ούτως ή άλλως  δεν υπάρχουν, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν κυνηγά μόνο την αυτοδυναμία με ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών, αλλά τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του επόμενου κυβερνητικού σχήματος που προϋποθέτει ποσοστό της τάξης του 39% κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ο βαθμός δυσκολίας για την επίτευξη του στόχου είναι μεγάλος, αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...