Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Η περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το αβαντάζ της Νέας Δημοκρατίας

Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσε να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία; Την ώρα που ο χρόνος για την επίσημη προεκλογική περίοδο μετρά αντίστροφα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται εγκλωβισμένο σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας, το οποίο το καθιστά όχι μόνο αδύναμο ενόψει της μάχης, αλλά μη ελκυστικό για ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αντί να έχει πάρει ήδη φόρα για να διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδο του στην εξουσία, ασχολείται με τον κ. Πολάκη και με τις χρονοβόρες διαδικασίες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την Αριστερά χάνοντας πολύτιμο χρόνο. 

Η εικόνα αυτή που εκπέμπει η Κουμουνδούρου σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία αποτελεί πλήγμα και ανάχωμα στην προσπάθεια της να διεκδικήσει μερίδιο από την πίτα της κεντροαριστεράς, αλλά και να αλιεύσει ψήφους στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Ακόμα και για τους σκληρούς υποστηρικτές του κόμματος που ίσως να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί στην τελική ευθεία να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, η διαμορφούμενη επικαιρότητα σβήνει τις όποιες ελπίδες. Στην αντίπερα όχθη, είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τις υποθέσεις Πολάκη και Παππά για να πλήξει ακόμα περισσότερο τον πολιτικό αντίπαλο, αλλά και για να στείλει ένα μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και η αυτοδυναμία του κόμματος για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποτελούν μονόδρομο. 

Οι συνθήκες που έχουν προκληθεί στο πολιτικό σκηνικό δίνουν το περιθώριο στο κυβερνών κόμμα να απευθυνθεί στην «αδιευκρίνιστη ψήφο» με ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τον πολιτικό αντίπαλο. Η επίκληση της σταθερότητας για την επόμενη μέρα θα αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα στο πολιτικό αφήγημα της Πειραιώς, ενώ η σύγκριση με τον λαβωμένο σ΄αυτή τη φάση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλυτική. 

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως έχει μπροστά της μια απλή διαδικασία και την αυτοδυναμία στο τσεπάκι. Στη διάρκεια της τετραετίας έγιναν και λάθη και παραλείψεις, τα οποία έβαλαν ένα ποσοστό των παραδοσιακών ψηφοφόρων και των κεντρογενών σε δεύτερες σκέψεις. Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για την κεντροδεξιά, να μπορέσει δηλαδή να πείσει την κοινή γνώμη ότι αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...